Tehnologia 5G, spaima experţilor meteo. Revoltă la nivel mondial

Tehnologia 5G, spaima experţilor meteo. Revoltă la nivel mondial

Negociatorii din întreaga lume au anunțat astăzi modalitățile de derulare a tehnologiei 5G.

Studiile finalizate înainte de negocierile agențiilor guvernamentale americane, cum ar fi Administrația Națională Oceanică și Atmosferică, NASA și Marina au avertizat că echipamentele 5G care funcționează în banda de frecvență de 24 GHz ar putea interfera cu transmisiile de pe sateliții meteo care aduna date meteorologice.

Prognozele meteo nu vor mai fi aşa fiabile

Mai exact, aceste analize extrem de tehnice au concluzionat că, dacă sunt implementate pe scară largă și fără restricții adecvate, echipamentele de telecomunicații care operează în banda de frecvență de 24 GHz ar trece în frecvențele pe care senzorii NOAA le folosesc pentru a sesiza prezența și proprietățile vaporilor de apă în atmosferă, care interferează semnificativ cu colectarea și transmiterea datelor meteorologice critice.

Cele mai importante date care intră în modelele de calculator utilizate pentru prognoza meteo provin de la sateliții plasaţi pe orbita polară. Orice degradare a acestor date poate dăuna preciziei prognozelor. De fapt, Neil Jacobs, administratorul interimar al NOAA, a avertizat că, dacă studiul agenției sale se dovedește corect, prognoza meteo ar putea scădea cu până la 30 la sută, revenind la exactitatea din 1980.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele sunt utile în special pentru realizarea unor prognoze de la mediu până la efectuarea de măsurători pe regiuni care nu au stații meteorologice de suprafață, cum ar fi oceanele sau regiunile terestre îndepărtate. Centrul european pentru prognoze meteo pe perioade medii din Marea Britanie, care are un model meteorologic ce deranjează SUA pentru acuratețea sa, a publicat luni o declarație care a criticat dur rezultatul întâlnirii 5G din Egipt.

În declarație, compară acordul 5G cu lipsa de acțiune a lumii ca răspuns la decenii de avertismente științifice privind schimbările climatice. Acordul încheiat în Egipt nu se limitează la asigurarea că aplicațiile 5G nu interferează cu observațiile meteo la 24 GHz. Renée Leduc, specializată în probleme de frecvență radio, a declarat că este „foarte preocupată” deoarece companiile implementează rapid rețele 5G. În cazul în care prognozele sunt degradate din cauza interferenței 5G, NOAA ia în considerare planurile de a evita scenariile cele mai grave, notează sciencealert.