Tehnici care înlătură fobia de medicul stomatolog

Tehnici care înlătură fobia de medicul stomatolog

Relaxarea şi ocuparea minţii cu alte activităţi pot diminua semnificativ teama de a merge la dentist. Dacă nu funcţionează, încercaţi cabinetele unde se pot aplica proceduri ce nu presupun durere.

Senzaţia de sufocare, teama de acul seringii, de durere, de miros şi de sunetele percepute într-un cabinet stomatologic sunt cele mai vizibile semne ale dentofobiei, în traducere frică de dentist.

Dincolo de aceste motive, experienţa anterioară negativă cu dentişti poate fi un punct de pornire pentru declanşarea dentofobiei. "Până recent, mai tot ce se întâmpla în cabinetul stomatologic nu putea fi făcut fără durere şi mereu rămânea în urmă o experienţă neplăcută. Acum, tehnologia dentară a evoluat foarte mult şi aproape că nu mai există nicio justificare pentru acest tip de fobie. Există geluri care amorţesc gingia, astfel încât injecţia cu anestezic nu se mai simte, există ultrasunete, laser etc.", arată psihologul Mihaela Costea motivele pentru care nu ar trebui să vă mai temeţi de dentist.

Începeţi cu o discuţie despre tehnicile fără durere

Ne puteți urmări și pe Google News

Cea mai potrivită "armă" împotriva dentofobiei este o procedură dentară cât mai performantă, care să nu presupună durere. Prin urmare, primul lucru pe care îl aveţi de făcut este să vă informaţi cu privire la tehnologiile care pot rezolva problemele.

"Pentru început, trebuie să aflaţi unde sunt disponibile procedurile potrivite pentru a vă rezolva situaţia. Mergeţi la o consultaţie, discutaţi cu medicul lucrurile care vă preocupă pentru a putea găsi împreună soluţia cea mai bună", mai recomandă psihologul. Un cabinet frumos decorat, cu o atmosferă relaxantă şi încrezătoare ajută.

Pentru că fobia nu trece doar cu o simplă încurajare de la medic sau prieteni, încercaţi să vă faceţi singur/ă curaj gândinduvă la aspectele pozitive: dinţii vor fi frumoşi şi sănătoşi, respiraţia nu o să aibă de suferit din cauza cariilor şi puneţi-le în balanţă cu complicaţiile care pot apărea dacă nu mergeţi la medic.

Puteţi apela şi la câteva tehnici de relaxare care să alunge teama. "Acestea pot varia de la meditaţie prin golirea minţii de gânduri sau prin monitorizarea respiraţiei, până la a asculta muzică relaxantă, sau chiar banalele ponturi psihologice din cărticelele menite să ridice moralul. Acestea sunt foarte utile în momente de criză", completează psihologul Mihaela Costea.

Nu supraevaluaţi vizita la stomatolog

Pentru unele persoane, teama de dentist poate fi amplificată chiar şi la cel mai mic gând legat de vizita la medic.

"Simplul fapt că vă gândiţi la o temere poate amplifica fobia. Practic, se dă prea multă importanţă unui eveniment atât de comun în viaţa oricui. A nu te mai gândi deloc la vizita la dentist şi a te preocupa de cu totul altceva (sport, distracţie, treburi prin casă sau la serviciu) are uneori efectul de a face să dispară anxietatea respectivă", mai spune psihologul Mihaela Costea.

În final, dacă experienţa este una pozitivă, teama va dispărea, iar următoarele vizite la medicul dentist vor fi mult mai puţin stresante. TRUCURI ANTIFOBIE

Decor relaxant, televizor în cabinet

Frica de dentist poate fi combătută şi prin schimbarea imaginii cabinetului. "Oamenii văd cabinetul stomatologic ca pe un loc rece, neprimitor, anost. Eu am constatat că un cabinet cu un design atrăgător, complet diferit de ideea clasică, nu numai că îi face pe oameni să depăşească teama pe care o au faţă de dentişti, dar îi şi motivează să fie mult mai atenţi faţă de sănătatea orală", e de părere Rodica Ghionea, stomatolog la City Dent din Capitală, un cabinet stomatologic gândit ca o galerie de artă minimalistă.

Un televizor în cabinet, o muzică liniştitoare, un poster sau imagine relaxantă pe tavan pot fi şi ele tehnici utile pentru alungarea fricii. "Copiii sunt mult mai liniştiţi dacă decorul reproduce atmosfera de basm. Adulţii sunt mai atraşi de televizorul din cabinet", spune Bogdan Bader, stomatolog la "BB Clinic" din Bucureşti. "Muzica liniştitoare, o imagine relaxantă pe tavan, un televizor în cabinet pot alunga frica de dentist.", BOGDAN BADER, medic stomatolog