Teatru japonez cu Daniela Nane

Teatru japonez cu Daniela Nane

Actriţa Teatrului Bulandra din Bucureşti a primit o bursă din partea UNESCO şi a Fundaţiei Japonia.

Daniela Nane, frumoasa actriţă a Teatrului Bulandra, din Bucureşti, a primit o bursă din partea UNESCO şi a Fundaţiei Japonia, pentru a studia Istoria culturii şi teatrului japonez cu profesori din Japonia, alături de alţi şapte actori români şi doi polonezi.

"După primele clipe în care l-am privit fascinată pe profesorul Zenchiku cântând şi dansând, mi-am spus că nu voi putea asimila ceva atât de complicat în doar patru zile şi să ajung la siguranţa şi graţia necesare. (...) Şi, într-o dimineaţă, m-am trezit plutind fluid într-un dans pe care mintea şi trupul meu îl învăţaseră pe nesimţite, fredonând cântecele care parcă izvorau din sufletul meu", povesteşte actriţa.

Colegă cu Maria Dinulescu

Ne puteți urmări și pe Google News

La workshop mai participă Marius Chivu, coleg de la Teatrul Bulandra alături de care Daniela a jucat în "Thomas Becket", în regia lui Adrian Pintea, dar şi partener în "Mamouret"), Maria Dinulescu şi tinerele actriţe Simona Cuciureanu şi Alexandra Fasola.

Aniversare la teatru

Despre experienţa Butoh (de la Ankoku-Butoh) Daniela Nane spune: "M-a cucerit din prima zi, conştientizând ce efort fizic incredibil impune. Mi-a plăcut mult acel tip de meditaţie în mişcare, felul în care eram pusă în situaţia de a înţelege anumite senzaţii şi a le exprima prin mişcare scenică. Prin acest modul de pregătire am dobândit o înţelegere profundă a plasticităţii mişcărilor şi am câştigat un concept de lucru pe care îl voi putea folosi din plin în viitor. Când am trecut la Kabuki (n.r. - dans dramatic japonez), am avut sentimentul că explorez o formă dramatică ce îmi părea cunoscută, fără să o fi jucat vreodată în viaţă. M-am simţit din ce în ce mai atrasă pe măsură ce se definea experimentul, pentru ca în final să mă las total cucerită de frumuseţea unei culturi pe care n-am avut ocazia să o simt până acum atât de aproape. Sunt foarte fericită că am participat la acest workshop şi simt că am câştigat mult în forţa scenică, dar şi în eleganţă, graţie, rigoare".

La începutul săptămânii, Daniela Nane şi-a sărbătorit ziua de naştere. Acum, în apropierea vârstei de 40 de ani, ea este de părere că a învăţat ce o face fericită. Aniversarea a petrecut-o în sala de teatru a Catedrei UNESCO, alături de colegi şi de profesorii japonezi. "Am puţini prieteni, însă vechi şi de încredere." DANIELA NANE, actriţă

"Mă simt mult mai bine acum decât la 20 de ani"

EVZ: La ce proiect lucrezi acum? Daniela Nane: Am primit o bursă din partea UNESCO şi a Fundaţiei Japonia pentru a studia Istoria culturii şi teatrului japonez, cu profesori din Japonia, în limba engleză, pentru că suntem opt români şi doi polonezi. Care este reuşita profesională care ţi-a adus cea mai mare satisfacţie anul acesta? M-am bucurat să joc pe scena Teatrului Bulandra, din Bucureşti, însă cred că cea mai mare reuşită anul acesta este că am început să ţin cursuri de actorie pentru copii şi pentru adulţi.

Te sperie apropierea vârstei de 40 de ani? Am învăţat că există o frumuseţe a fiecărei vârste, iar eu mă simt mult mai bine acum decât la 20 de ani. Sunt mai încrezătoare în mine, am învăţat ce îmi place şi ce mă face fericită, relaţionez mai relaxat cu toţi cei din jur şi asta pentru că am câştigat mult în înţelepciune, toleranţă şi iubire de semeni.

Ce rol ocupă frumuseţea în viaţa unei femei? Ocupă exact rolul pe care fiecare femeie i-l oferă, nici mai mult nici mai puţin. Pentru mine frumuseţea e un atribut cu care m-am obişnuit şi de care sunt conştientă că nu pot profita mai mult decât pentru o primă impresie. Sunt oameni care reuşesc să mă "descopere" în timp, pentru că nu sunt foarte deschisă din prima clipă. Am puţini prieteni, însă vechi şi de încredere.