Țeapă românească dată statului spaniol. Suveica agricolă

Patru cetățeni de origine română au fost condamnați la închisoare după ce au înșelat Trezoreria Generală a asigurărilor sociale.

Românii au înșelat statul spaniol după ce au înființat firme agricole pe bandă rulantă, pentru a obține subvenții publice.

Ei sunt acuzați de o infracțiune de fraudă la securitatea socială, prin crearea de firme agricole cu sediul în Rueda (Valladolid) cu care au acumulat datorii de aproape 60.000 euro.

După ce și-au recunoscut vinovăția, cei patru au fost condamnați la pedepse cu închisoarea, la amenzi în valoare totală de 290.000 de euro și la obligația de a compensa Tesorería General de la Seguridad Social (Trezoreria Generală a asigurărilor sociale – TGSS) cu suma păgubită plus dobânda aferentă, scrie ziarulromanesc.es.

Potrivit anchetatorilor, citați de Europa Press, „ mărturisirea faptelor a permis inculpaților să obțină o reducere substanțială a pedepselor cu închisoarea”.

Creierul fraudatorilor, I.C. a primit o pedeapsă cu doi ani de închisoare. Ceilalți trei complici au primit câte un an fiecare.

I.C. trebuie să plătească 116.000 euro amendă. Ceilalți trei trebuie să plătească fiecare o amendă de 58.000 de euro.

Cei patru sunt obligați, în răspundere civilă, să plătească despăgubiri în valoare de 57.798 de euro către TGSS (plus dobânda corespunzătoare).

I.C. a „acceptat pierderea posibilității de a obține subvenții sau ajutor public și dreptul de a beneficia de alte beneficii sau stimulente fiscale pentru o perioadă de patru ani, situație care în cazul celorlalte trei va fi redusă la un termen de doi ani”, scrie sursa citată.

Faptele pentru care cetățenii de origine română au fost condamnați datează din august 2013. I.C., care presta munci agricole (recoltare, cultivare de viță-de-vie) pentru o serie de fermieri, a „elaborat un plan pentru a înșela Trezoreria Generală a Securității Sociale, prin generarea unor datorii pe care nu intenționa să le plătească”.

Astfel, I.C. a pus la cale un plan înființând succesiv cinci companii individuale, cu sediul în Rueda, „cu o forță de muncă și o activitate similară între ele, dar care au primit numele diferiților membri ai familiei care au fost înregistrați ca autonomi și antreprenori individuali, evitând astfel ca I.C. să apară ca debitor, deși a rămas administratorul de facto al firmelor menționate”.

Aceste firma au acumulat datorii. Unele au fost închise sau au rămas fără activitate. Însă cu „I.C., continuând cu aceeași activitate sub pretextul constituirii unei alte societăți, și așa mai departe, până la acumularea unei datorii la TGSS de aproape 60.000 de euro”.

 

Foto: ziarulromanesc.es