Rusia. Moscova a crescut discret măsurile de securitate în jurul reședinței de la țară a președintelui Vladimir Putin, undeva la nord de Moscova.
Imaginile satelitare au dezvăluit că mai multe sisteme de apărare aeriană Pantsir-S1 au fost instalate în vecinătatea reședinței prezidențiale de pe Lacul Valdai din regiunea Novgorod.
Reședința de la Valdai ar putea fi o țintă de profil înalt, pentru că Putin petrece mult timp acolo pe timpul verii. Proprietatea se află într-un mare complex de vacanță guvernamental în parcul național Valdai. O peninsulă situată între două lacuri. Accesul la întregul complex este sever restricționat. Cele 40 de hectare de teren sunt înconjurate de apă pe trei părți.
Teroarea coboară din vazduh
Imaginile satelitare arată că sistemele Pantsir-S1 fabricate în Rusia au fost aduse în zonă între septembrie anul trecut și luna mai. Adică exact când Ucraina a devenit mai bună în utilizarea dronelor adânc în Rusia.
Imaginile satelitare furnizate de Maxar Technologies arată sisteme de apărare aeriană poziționate strategic în zonă. Inclusiv pe un turn situat adânc într-o pădure, la doar câțiva kilometri de complex.
Sistemele Pantsir-S1 sunt proiectate pentru a combate rachete de croazieră pe distanțe scurte. Dar doboară și drone, deci mutarea lor aici poate fi o reacție la atacurile tot mai îndrăznețe ale Ucrainei.
Recent, Kievul a primit permisiunea de a folosi arme occidentale pentru a lovi dincolo de granița cu Rusia. Dar aceasta este limitată la ținte militare aflate în apropierea graniței cu regiunea ucraineană Harkov.
Pentru orice lovituri mai adânci decât atât, Ucraina trebuie să se bazeze pe propriile sale arme. Dronele reprezintă o parte importantă a acestei strategii.
Mai multe, mai bune
Programul de drone al Ucrainei a crescut semnificativ de când Rusia a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022. Se folosesc drone de atac pe distanțe lungi. Mai toate capabile să lovească la sute de km dincolo de granițele Ucrainei.
Kievul susține că dronele ucrainene au scufundat sau au avariat grav mai multe nave de război rusești. Au distrus și depozite de combustibil, ținte militare și infrastructura energetică. În aprilie, dronele Kievului au lovit rafinăria de petrol Niznekamsk. Ea este una dintre cele cinci cele mai mari din Rusia. Rafinăria se află în regiunea Tatarstan, la mai mult de 1.100 km (700 mile) de graniță. Iar luna trecută, armata ucraineană a spus că a distrus un Suhoi Su-57, cu un atac cu dronă. Aceasta s-a petrecut la aproape 600 kilometri (372 mile) în spatele liniilor frontului.
„Loviturile ucrainene cu drone adânc în Rusia continuă să exercite presiune asupra umbrelei de apărare aeriană a Rusiei. Și forțează comandamentul militar rus să prioritizeze alocarea resurselor de apărare aeriană pentru a acoperi ceea ce consideră a fi ținte de mare valoare”, spun reprezentanții Institutului pentru Studiul Războiului.
Căsuța lui Putin
Reședința prezidențială este bine protejată de potențialii invadatori.
Este necesar un permis special pentru a accesa parcul, iar complexul de vacanță a fost închis pe termen nedefinit din noiembrie anul trecut.
Istoria retragerii ca destinație de vacanță pentru oficialii de top ai Rusiei datează de pe vremea liderului sovietic Iosif Stalin. Care a avut o aici o vilă, conform Departamentului pentru Gestionarea Proprietății Prezidențiale din Rusia. Și Nikita Hrușciov și Boris Elțîn s-au bucurat de timpul petrecut la această reședință, potrivit Ria Novosti.