Cazul focarului TBC din grădinița Bucșani. Poliția cercetează dacă educatoarea a încercat să ascundă că era bolnavă

Cazul focarului TBC din grădinița Bucșani. Poliția cercetează dacă educatoarea a încercat să ascundă că era bolnavă

IPJ Dâmbovița a dechis dosar penal în cazul dascălului bolnav de tuberculoză, iar 19 copilași și 5 cadre didactice de la Grădinița din comuna Bucșani au fost testați pentru a se vedea dacă s-au infectat. Este al treilea caz de care aflăm în decurs de o lună.

Cazurile de TBC par să se înmulțească în ultima vreme. La jumătatea lui decembrie, 20 de elevi din Topliceni, Buzău, au ieşit pozitiv la testarea cu tuberculină după ce profesoara de sport de la școala lor a fost diagnosticată cu TBC. De săptămâna trecută, la Timișoara, sute de angajați ai Filarmonicii și o parte din studenții și dascălii de la Conservator fac analize pentru a vedea dacă au luat TBC de la o violistă din Republica Moldova care a fost angajată fără să i se ceară analize.

FOTO: Educatoarea din Bucșani

Ne puteți urmări și pe Google News

Caz anunțat cu întârziere de cinci zile

Săptămâna aceasta aflăm de un alt caz, petrecut la Grădinița din Bucșani, Dâmbovița. O educatoare a fost diagnosticată cu TBC și internată la Sanatoriul pentru Boli Pulmonare de la Moroieni, pe 22 decembrie 2017. Femeia a mai fost bolnavă de TBC și în 2011, dar se videcase. Acum, boala a recidivat. Deși tuberculoza este extrem de contagioasă, DSP Dâmbovița a fost anunțat abia după cinci zile de la diagnosticarea femeii. „În data de 27 decembrie 2017, la D.S.P. Dâmbovița a fost comunicat cazul de tuberculoză şi a fost demarată ancheta epidemiologică (...). Cadrele didactice şi copiii care frecventează grupa doamnei educatoare au fost îndrumați către Dispensarul TBC din Târgovişte pentru investigații”, comunică oficial instituția.

Testarea, amânată de sărbători

Până să ajungă ei la analize a mai trecut, însă, o săptămână, pentru că micuții erau în vacanță și au fost câteva zile libere de Revelion. „Pe 5 ianuarie 2018 au fost testate IDR la tuberculină 5 cadre didactice şi 19 preşcolari, din care 3 copii au prezentat o zonă de indurație de peste 10 mm, fiind îndrumți către Secția pediatrie a Spitalului „Marius Nasta“ din Bucureşti, în vederea efectuării unor examene medicale suplimentare. Pe 9 ianuarie 2018 s-au efectuat operațiuni de dezinfectie în unitatea de învațământ. Ancheta epidemiologică este în derulare, efectuandu-se în continuare supravegherea contacților şi testarea cutanată a acestora”, informează DSP Dâmbovița. „Copilașii au fost trimiși la București întrucât la teste au avut o reație mai mare decât cea din standard. Nu au confirmată boala în acest moment”, a explicat, pentru EVZ, Marinela Popa, purtătorul de cuvânt al DSP Dâmbovița.

Dosar penal deschis în cauză

Presa locală vehiculează ideea că femeia ar fi știut că are din nou TBC. La începutul anului școlar, în septembrie 2017, „dispensarul din localitate ar fi refuzat să îi emită o adeverință medicală ca să poată preda, însă femeia și-ar fi obținut o altă adeverință de la o clinică din Târgoviște”, notează jurnaliștii de la mditv. ro. Poliția anchetează acum cazul. „Polițiștii de la IPJ Dâmbovița s-au autosesizat și au deschis dosar penal. Facem anchetă ca să vedem dacă se întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, mai precis cea din articolul 352 din Codul Penal”, a declarat, pentru EVZ, Inspector principal Alexandra Cristina Ciurea. Potrivit Art. 352 din noul Cod Penal, care face referire la „Zădărnicirea combaterii bolilor”, dacă educatoarea cu bună știință a răspândit boala sau a pus în pericol sănătatea copiilor, este pasibilă de pedeapsă cu închisoarea de până la 2 ani.

România este campioană europeană la numărul de cazuri de TBC. Anual mor circa 1.100 de români din cauza bolii, iar în total avem circa 30.000 de bolnavi. 30% dintre ei au forme de TBC rezistente la medicamente.

Principalele simptome ale tuberculozei

● Tuse cu spută mai mult de 3 săptămâni; ● Febră timp de o săptămână fără o cauză evidentă, frisoane; ● Dureri în regiunea cutiei toracice; ● Hemoptizie (spută cu sânge eliminată prin tuse); ● Scădere bruscă în greutate; ● Pierderea poftei de mâncare; ● Astenie permanentă, oboseală; ● Dispnee la efort fizic; ● Transpirații excesive, mai ales noaptea. (SURSA: Dispensarul TBC Constanța)