Taxe și impozite locale mai mari, de anul viitor, cu aproape 14%

Taxe și impozite locale mai mari, de anul viitor, cu aproape 14% Sursa foto: Arhiva EVZ

Taxele și impozitele locale vor fi majorate de la 1 ianuarie, 2024, în mai toate orașele și comunele din România. Creșterea va fi urmare a indexării dărilor către stat cu valoarea inflației.

Taxe locale mai mari, de 1 ianuarie 2024. Procentul de creștere va fi similar cu indicele de inflație, de 13,8%.

Noile măsuri fiscale, introduse prin Legea austerității, nu sunt singurele privite cu îngrijorare de români. Anul viitor va aduce noi cheltuieli pentru cetățeni care vor contribui mai mult la bugetele locale. Ei vor plăti taxe locale, pentru proprietăți și vehicule mai mari.

Cartiere de locuințe

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Taxe locale majorate în 2024

Inflația, care a ajuns la 13,8%, se va reflecta și în impozitele pe care le vor plăti românii. Acestea vor crește, spre deosebire de venituri, cu același procent. Taxele locale ce urmează să fie plătite pentru proprietăți și vehicule se vor majora cu 13,8%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Creșterea se va resimți, în special, pentru locuitorii marilor orașe. Aici și taxele locale sunt mai ridicate, conform legii, iar procentul aplicat se va simți mai mult la buzunare.

E drept că, sunt și dintre cei care spun că prin comparație cu alte state europene, impozitele pe proprietăți sunt mai mici la noi. Aceștia uită, că mare parte a românilor au venituri la nivelul salariului minim pe economie, adică 3.300 de lei brut.

Românii suportă scumpiri mai mari

Creșterea de taxe locale și impozite, care nu este însoțită și de o majorare similară a veniturilor, va crește povara finaciară a populației. Căci, la noile taxe, mai mari, se vor adăuga scumpirile la utilități, alimente, servicii etc.

La acestea se vor adăuga și noile măsuri fiscale, introduse prin Legea austerității, care vor apăsa mai greu asupra firmelor private. Iar situația se va reflecta și în nivelul de trai, care va scădea, al populației.

Taxe locale mai mari pentru proprietari

România este țara din Uniunea Europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe. Este rezultatul politicii de după 1989 când românii și-au putut cumpăra în rate locuințele de stat în care locuiau. Iar statul profită de această situație obligând cetățenii să plătească taxe locale mai mari.

Situația s-a perpetuat în timp, fiind încurajată achiziția de apartamente și case. În prezent, conform unor statistici, proape 95% dintre români dețin o proprietate imobiliară. Doar 5% cu chirie.