Peste 10.000 de manifestanți au ieșit în stradă duminică seara la Budapesta pentru a protesta împotriva intenției guvernului Orban de a institui o Taxă pe Internet.
Noua taxă are scopul de a mări veniturile la buget ale Ungariei, însă este considerată antidemocratică de către protestatari. „Dacă taxa nu este retrasă în 48 de ore, ne vom întoarce!”, a amenințat unul dintre organizatori, Balasz Gyulas, adresându-se mulțimii adunate în fața Ministerului Economiei și care agita pancarte precum: „Wifi liber, Internet liber, Ungaria liberă!”
Proiectul anunțat marțea trecută de către ministrul Economiei prevede o taxă de 150 de forinți (0,50 euro) pe fiecare gigaoctet transferat. Ministrul a explicat că această taxă este necesară pentru a acoperi găruile din bugetul pe 2015 al Ungariei, una dintre țările cu datoriile cele mai mari din Uniunea Europeană.
Demnitarul a declarat că taxa este echitabilă, dat fiind că ea compensează trecerea masivă a consumatorilor pe Internet, în detrimentul liniilor telefonice tradiționale.
Manifestanții cred însă că taxa urmărește restrângerea criticilor la adresa guvernului Orban - adesea acuzat de autoritarism - care sunt formulate mai ales online. De asemenea, taxa ar putea avea efecte negative asupra micilor întreprinzători și asupra accesului la informații și a educației în regiunile sărace.
„Este o idee retrogradă, în vreme ce alte țări se străduiesc să faciliteze accesul la Internet”, a declarat pentru AFP Judit Nagy-Korsa, una dintre manifestante.
Proiectul taxei a născut critici și la Bruxelles: Neelie Kroes, comisarul european pentru noile tehnologii, a arătat că „este o rușine pentru utilizatori și o rușine pentru guvernul maghiar”.