Taxa pe boală, eliminată parțial. Pacienții scutiți de la plată

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Coaliția de guvernare vrea eliminarea „taxei pe boală”(n.r. suprataxării concediilor medicale)  doar pentru anumiți pacienți, ceea ce ar crea o discriminare, spun cei care militează pentru drepturile bolnavilor din România. Mai exact, unii români ar putea fi scutiți de la plata a 10% din indemnizația primită în timpul concediului medical.

Taxa pe boală, eliminată doar pentru anumite categorii pacienți. Cine ar putea fi scutit de la plată

Sursa foto: Dreamstime

 

Conform proiectului de Ordonanță de Urgență la care lucrează Guvernul, taxa pe boală ar urma să fie eliminată doar în cazul pacienților oncologici, al femeilor însărcinate și al mamelor care se află în concediu pentru îngrijirea copilului.

„Aceste excepții de care s-a discutat privind bolile oncologice, cele care privesc concediile maternale, cât și îngrijirea pentru copii, aici va fi scutit. Vom propune scutirea de la contribuția la CASS. Să vedem forma în care va fi aprobat de Parlament și acolo se aduc ultimele amendamente. Se lămurește. Noi nu am fost împotriva scutirii pentru bolile oncologice sau indemnizațiile de concediu maternal, îngrijirea copiilor bolnavi“, a subliniat ministrul Marcel Boloș, potrivit unei declarații de presă.

Pe de altă parte, președintele Federației Bolnavilor de  Cancer, Cezar Irimia, susține că această măsură, de a elimina parțial taxa pe boală, este discrimatorie.

„Nu este normal ca o categorie să fie favorizată în detrimentul altora. Mi se pare că așa se face o și mai mare nedreptate. Toți pacienții ar trebui să beneficieze de această scutire la impozitare”, a precizat Cezar Irimia, potrivit Adevărul. 

Se așteaptă vot final în Parlament

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Marți, 26 martie,  senatorii PSD și PNL au respins în Comisia de buget-finanţe şi în Comisia de Muncă din Senat, o propunere a USR privind eliminarea taxei pe boală. Acum, se așteaptă votul final în Parlament. Reprezentanții Comisiei Europene au stabilit pentru țara noastră obiective clare financiare, atât pentru salarii cât și pentru pensii, pentru a putea primi fondurile europene prin Planu Național de Redresare și Reziliență(PNRR)