Taxa de pod 2024. Cât plătesc șoferii care merg spre litoral

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Taxa de pod este plătită de șoferii care circulă pe Autostrada Soarelui, spre litoralul Mării Negre. Suma de plată depinde de capacitatea motorului și tipul de vehicul.

 

Anul trecut, Ministerul Transporturilor i-a scutit pe șoferi de plata acestei taxe. Măsura a fost luată în contextul lucrărilor de reabilitare a podului de pe brațul Borcea al Dunării. Anul acesta, taxa de pod de la Fetești a fost introdusă din nou. Drept urmare, șoferii care vor tranzita podul de la Fetești, spre Litoral, vor fi buni de plată.

Taxa de pod în anul 2024

Șoferii care vor merge începând cu această primăvară, spre Dobrogea, pe Autostrada Soarelui, vor fi obligați să plătească pentru a putea tranzita. Ministerul Transporturilor a reintrodus taxa de pod, suspendată anul trecut. Suma de plată, pentru șoferi, este stabilită în funcție de capacitatea motorului și tipul vehiculului.

Cei care nu se conformează vor fi sancționați cu amenzi de zece ori mai mari decât taxa de pod. De altfel, CNAIR a instalat camere de supraveghere, astfel că cei ce nu plătesc sunt depistați mult mai ușor. În cazul în care au intrat pe autostradă fără să plătească, șoferii au la dispoziție 24 de ore pentru a se conforma.

Taxa de traversare a podului variază în funcție de dimensiunile și tipul vehiculului. Este important ca șoferii să ia în considerare aceste tarife înainte de a-și planifica călătoria. Astfel, ei vor evita surprizele neplăcute și vor putea asigura suma necesară pentru taxa de pod.

Sistem de supraveghere. Sursa: Arhiva EVZ

Tarifele percepute de CNAIR

Taxa de pod se plătește de către șoferii care tranzitează spre Litoral, pe Autostrada Soarelui. Valoarea acesteia este stabilită în funcție de tipul vehiculelor și capacitatea motorului după cum urmează:

Vehicule de transport persoane cu cel mult 8 + 1 locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto. Este valabilă și pentru autoturisme sau vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, exclusiv vehiculele de transport persoane:

  • 1 trecere – 13 lei;
  • 2 treceri – 26 lei;
  • 20 treceri – 208 lei.

Taxa de pod pentru vehicule de transport persoane cu peste 9 locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto, și maximum 23 de locuri pe scaune, inclusiv conducătorul auto. Este valabilă și pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și mai mică de 12,0 tone, exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane:

  • 1 trecere – 47 lei;
  • 2 treceri – 94 lei;
  • 20 treceri – 818 lei.

Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto). Este valabilă și pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egala cu 12,0 tone și cu maximum 3 axe (inclusiv), exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane:

  • 1 trecere – 64 lei;
  • 2 treceri – 128 lei;
  • 20 treceri – 1114 lei.

Taxa de pod pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare sau egala cu 12,0 tone și cu minimum 4 axe (inclusiv), exclusiv vehiculele rutiere de transport persoane:

  • 1 trecere – 91 lei;
  • 2 treceri – 182 lei;
  • 20 treceri – 1584 lei.

Credit foto: Dreamstime

Amenzi pentru şoferii care nu plătesc taxa de pod

Șoferii care încearcă să evite plata acestei taxe riscă să fie sancționați. Amenzile sunt stabilite tot în funcție de capacitatea autovehiculului.

În cazul autovehiculului care are între 9 şi 23 de locuri sau între 3,5 şi 12 tone, amenda este cuprinsă între 470 şi 940 de lei. În cazul autovehiculului care are mai mult de 23 de locuri sau mai mult de 12 tone, amenda este cuprinsă între 640 şi 1.280 de lei.

Taxa de pod poate fi achitată în avans, înainte de a ajunge la punctul de trecere, prin intermediul unui SMS la numărul 7577. În mesaj trebuie inclus numărul de înmatriculare și categoria vehiculului.

De asemenea, taxa de pod poate fi plătită la punctul de trecere de la Fetești, sau ulterior, după ce șoferii au traversat podul. Plata trebuie să se facă nu mai târziu de ora 24:00 a zilei următoare traversării.