Taxa care a împărțit România în două. A fost introdusă în ultimul moment de Guvern

Taxa care a împărțit România în două. A fost introdusă în ultimul moment de GuvernBani. Sursa foto: pixabay

O nouă taxă a fost introdusă, printr-un amendament, la noua lege a bugetului. Este vorba de "Taxa pe hărnicie" sau "Taxa de solidaritate", care reprezintă o contribuție suplimentară aplicată veniturilor orașelor care depășesc media națională din cota impozitului pe venit.

Taxa a provocat nemulțumirea primarilor din municipiile prospere ale României, care, dacă înregistrează venituri peste media națională, trebuie să vireze 15% din suma care depășește acest prag către bugetul de stat.

Explicațiile ministrului Finanțelor

Tanczos Barna a încercat să minimizeze impactul pe care "taxa pe hărnicie" l-ar avea asupra bugetelor locale.

Tanczos Barna

Sursa foto: Razvan Valcaneantu

„Pentru a păstra această solidaritate și pentru a reduce impactul migrației populației din zonele mai puțin dezvoltate, am implementat această regulă de reținere a 10-15% dintr-o sumă relativ mică de la anumite localități care au media pe locuitor foarte mare în ceea ce privește impozitul pe venit.

De ce a venit acest amendament așa târziu? Pentru că, în cursul dezbaterilor, județele care au constatat că pierd foarte mult din aplicarea regulii pe recensământ au solicitat o solidaritate din partea acelor localități unde creșterile sunt foarte mari”, a declarat ministrul Finanțelor.

Dezvoltarea ţării prin investiţii record

Tanczos Barna a mai explicat că, după ultimele amendamente aduse bugetului de stat, inclusiv prin "taxa pe hărnicie", Guvernul poate restabili echilibrul financiar al țării.

”Avem, acum, baza pentru a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării. De mâine intrăm în următoarea etapă – cea a implementării”, a spus acesta.

Anul 2025 este primul din cei 7 ani de consolidare fiscal-bugetară, iar în această perioadă România trebuie să atingă ţinta de deficit bugetar convenită la nivel european.

"Resursele alocate de Guvern îi vor proteja pe cei vulnerabili şi vor stimula mediul privat prin cei 150 miliarde de lei investiţi în economie”, a mai transmis minsitrul Finanţelor.