„Tatăl meu, Lucian Blaga“ sau recuperarea memoriei celui asemeni lui Dimitrie Cantemir, dar urât de comunişti

„Tatăl meu, Lucian Blaga“ sau recuperarea memoriei celui asemeni lui Dimitrie Cantemir, dar urât de comunişti

„Tatăl meu, Lucian Blaga“ este titlul filmului care va fi prezentat la ICR. Totodată, în prezenţa fiicei marelui scriitor, va fi şi o dezbatere dedicată vieţii lui Lucian Blaga şi nedreptăţilor la care a fost supus de regimul comunist.

La Institutul Cultural Român va fi proiectat miercuri, de la ora 17.30, filmul documentar  „Tatăl meu, Lucian Blaga”, realizat de Iulian Ghervas și Adina Popescu. Proiecția va fi urmată de o dezbatere la care va fi prezentă  Dorli Blaga, fiica scriitorului.

Realizatorii filmului „Tatăl meu, Lucian Blaga” (66') o însoțesc pe Dorli Blaga, fiica marelui gânditor și poet, într-un efort de recuperare a memoriei lui Lucian Blaga și a propriei sale identităţi. Căzut în dizgrație, ca „exponent al regalităţii şi burgheziei“, după instaurarea comunismului, îndepărtat de la catedră și de la Academie, Lucian Blaga și-a trăit ultimii 12 ani angajat ca bibliotecar și lucrând la un roman autobiografic care avea să fie publicat în 1990. Documentarul a fost realizat cu sprijinul Bibliotecii „Lucian Blaga“ din Alba Iulia și al Consiliului Județean Alba.

„Îl iubesc pentru universalitatea lui. Pe Blaga în cultura românească îl aflăm alături de spătarul Milescu, de Cantemir, de Iorga, de Hasdeu, de Pârvan, de Mircea Eliade și de G. Călinescu. E un renascentist și un enciclopedist în stilul lui și la nivelul secolului nostru. E filosof, e poet, e dramaturg, e prozator, eseist, polemist, teoretician, umorist, gânditor esențialist, existențialist și în bună parte, psihanalist“, spunea Nicolae Steinhardt.

Ne puteți urmări și pe Google News

La evenimentul de miercuri, accesul publicului este liber.