La Palatul Konstantin, din Sankt Petersburg, s-au stabilit, sâmbătă, grupele din preliminariile Campionatului Mondial din 2018, turneu final ce va fi găzduit de Rusia. În urma tragerii la sorți, naționala României a fost cap de serie, fiind repartizată în Grupa E, alături de Danemarca, Polonia, M u n t e n e – gru, Armenia și Kazahstan.

„Dubla” cu danezii, de coșmar

Și de această dată, selecționerul Anghel Iordănescu va da piept cu reprezentativa din Danemarca. În campania de calificări la Euro 2004, nordicii au fost cei care au contribuit decisiv la ratarea șansei ca România să meargă la acel turneu final.

În jocul tur, de la București, danezii au învins lotul pregătit și la acea vreme de „Tata Puiu”, cu un neverosimil 5-2. A urmat apoi jocul dramatic de la Copenhaga. Atunci, naționala română avea nevoie de victorie pentru a se califica la Euro, şi conducea cu 2-1, dar Laursen a egalat în minutul 90+5.


Preliminariile CM 2018 vor debuta în septembrie 2016 și se vor încheia în noiembrie 2017


Pe lângă danezi, Iordănescu se mai întâlnește în preliminariile pentru Mondialul din 2018 cu selec ționa ta Armeniei, ultima destinație pentru acesta în precedentul său mandat de selecționer. În 2004, „tricolorii” au plecat doar cu un egal de la Erevan, 1-1, unul care a compromis calificarea la CM 2006.

Astfel, naționala României este obligată să lupte pentru calificarea la turneul final din Rusia, pe care nu a mai înregistrat-o de două decenii, după participarea de la Mondialul din Franța, atunci când a ajuns până în „optimi”, fiind eliminată de Croația (scor 0-1).

Debut cu Muntenegru, în septembrie 2016

De această dată, preliminariile pentru cea de-a 21-a ediție a Cupei Mondiale vor debuta în septembrie 2016 şi se vor încheia în noiembrie 2017 (perioada 4 septembrie 2016-10 octombrie 2017 faza grupelor; 9-11 noiembrie 2017 prima manşă a barajului; 12-14 noiembrie 2017 manşa secundă a barajului).

Naționala va susține primul meci, pe teren propriu, cu Muntenegru, anul viitor, pe 4 septembrie. Ultima partidă a României va fi pe 8 octombrie 2017 și se va disputa în Danemarca, la fel ca în grupa pentru calificările la Euro 2004.

Marica cere sprijinul fanilor

După tragerile la sorți ale preliminariilor CM 2018, Ciprian Marica (foto), atacantul lui Konyaspor și al României, le-a transmis fanilor naționalei că echipa are nevoie de susținerea lor și îi îndeamnă pe suporteri să aibă răbdare. „Avem deocamdată o calificare mult mai la îndemână pe care să o jucăm împreună! Miaș dori să aveți mai multă încredere în echipa națională. Și eu cred că e o grupă foarte echilibrată, fără o favorită categorică. Am spus-o mereu, o să repet și acum: avem nevoie de susținerea voastră, și la bine, dar mai ales la greu”, a scris Marica pe contul său de Facebook.


FOTO: Ciprian Marica