Țarul Putin denunță ingerința Rusiei în alegerile din SUA drept „o invenție”

Putin a anunțat, ieri, că va candida ca independent la prezidențialele din 2018. Nu are emoții, pe bună dreptate, că nu va rămâne încă șase ani la Kremlin. Și a negat, din nou, implicarea Rusiei în alegerile din SUA, precizând că sunt invenții ale dușmanilor lui Trump

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, ieri, că nu are opozanți credibili și politicieni importanți, pentru alegerile din 2018, dar va încerca „să creeze un sistem politic mai echilibrat”.

Lider de 20 de ani

Putin (65 de ani), pe care criticii îl acuză că folosește televiziunea de stat, tribunalele și poliția pentru a demoniza și marginaliza opoziția liberală, a anunțat la începutul lunii că va candida. Va câștiga confortabil și va continua să-și extindă puterea în al treilea deceniu.

Putin a precizat că vrea să candideze independent, ca să obțină sprijin din partea mai multor partide, nu doar a Rusiei Unite, ceea ce arată, de fapt, că vrea să fie „tătucul” națiunii, nu un lider politic.

Printre prioritățile electorale a enumerat: crearea unui sistem politic „flexibil”, susținerea economiei hightech, îmbunătățirea infrastructurii, sistemul de sănătate, educație, productivitate și majorarea salariilor.

Fără opoziție

Putin a fost la putere, ca președinte sau premier, începând din anul 2000, mai mult decât liderul sovietic Leonid Brejnev, fiind depășit doar de fostul dictator Iosif Stalin. Cu o rată de susținere de 80%, el va câștiga, cu siguranță, cel de-al patrulea mandat de președinte și va rămâne în fruntea țării până în 2024, când va avea 72 de ani.

„Sistemul politic, ca și cel economic, trebuie să fie competitiv”, a spus Putin unei audiențe formate de din peste 1.600 de jurnaliști ruși și străini, la conferința sa anuală de presă de la Moscova. El a explicat că regretă lipsa competiției, dar i-a acuzat pe rivalii politici că nu au idei pozitive pentru rezolvarea problemelor Rusiei. „Nu este suficient să faci zgomot în piața centrală și să vorbești despre regim, este important să propui lucruri ceva pentru a face ca lucrurile să funcționeze mai bine”, susține Putin.

Relații bune cu SUA

În ceea ce privește „spymania”, scandalul spionajului rusesc în SUA, acesta este creat artificial, dar nu va reuși să stice relațiile bilaterale, opinează Putin. Contactele dintre oficialii ruși și membri ai campaniei președintelui Donald Trump au fost „de rutină”, și totul „răstălmăcit” de opozanții lui Trump.

Întrebat ce părere are despre realizările lui Trump ca președinte, Putin a evitat un răspuns clar, a precizat doar că „există realizări semnificative ale administrației Trump”.

Rusia va acorda armatei atenția necesară, dar nu se va lăsa atrasă într- o nouă cursă a înarmărilor cu SUA. Anul viitor, bugetul pentru achiziții va fi de 23,88 miliarde de dolari, iar cel pentru mentenanță de 1,4 trilioane de dolari.

Vladimir Putin i-a acuzat pe adversarii din SUA ai lui Trump că fac rău țării lor, pentru că „inventează povești” despre contacte cu Rusia. Opoziția din America nu-i tratează cu respect pe cei care l-au ales pe Trump președinte. „Totul este inventat de cei din opoziție pentru a face ca munca lui Trump să pară ilegitimă”, a mai spus Putin.

Problema Coreei de Nord este un posibil domeniu de cooperare, dar acțiunile SUA au provocat Phenianul să încalce acorduri, așa că „toată lumea trebuie să se calmeze”.

Putin, „tătucul” poporului rus

Vladimir Putin s-a născut în 7 octombrie 1952 la Leningrad (actualul St. Petersburg). A studiat Dreptul și apoi a intrat în KGB. A fost spion în Germania de Est în timpul comunismului. În anii 1990, a devenit consilier al primarului din St Petersburg, Anatoly Sobchak, care i-a fost profesor de Drept. A intrat la Kremlin, consilier al lui Boris Elțîn, în 1997, a devenit șef al FSB (urmașul KGB), apoi prim-ministru. În Ajunul Anului Nou, în 1999, Elțîn a demisionat și l-a nominalizat pe Putin drept președinte. A câștigat apoi, foarte ușor, alegerile din martie 2000; al doilea mandat în 2004. Nu poate candida la al treilea mandat succesiv, lucru interzis prin Constituție, dar devine premier. Câștigă un nou mandat de șef de stat în 2012, iar legea se modifică, mandatul de președinte fiind prelungit de la 4 la 6 ani.