Țările lumii în alertă, după un nou test balistic nord-coreean
- Simona Stupar
- 31 iulie 2017, 00:00
Statele Unite au trimis două bombardiere supersonice B-1B deasupra Peninsulei Coreene, într-un spectacol de forță, duminică, după cel mai recent test al Phenianului cu rachete balistice intercontinentale (ICBM).
Coreea de Nord a realizat cu succes testarea unei noi rachete balistice intercontinentale, vineri, dovedind capacitatea de a lovi teritoriul american, ceea ce a atras un avertisment dur din partea lui Donald Trump.
Răspunsul americanilor
În 3 iulie, nord-coreenii au lansat o altă rachetă balistică Hwansong-14. Forțele armate ale Coreei de Sud au anunțat că zborurile bombardierelor americane și sud-coreene, ca răspuns la testele balistice, au avut loc duminică dimineața. Avioanele au decolat de la baza aeriană americană din Guam și au fost însoțite de avioane de luptă sud-coreene și japoneze, în cadrul unui exercițiu, potrivit declarației lor comune.
„Coreea de Nord rămâne cea mai urgentă amenințare la adresa stabilității regionale”, a declarat comandantul forțelor aeriene din Pacific, generalul Terrence J. O’Shaughnessy. „Dacă vom fi chemați, suntem gata să răspundem cu forțe rapide, letale și extrem de numeroase, la momentul și locul pe care le vom alege”, a spus el.
Statele Unite au mai folosit anterior zboruri ale supersonicelor B1-B Lancer, pentru a răspunde testelor nucleare nord-coreene.
Liderul nord-coreean Kom Jong-un, personal, a supervizat testul de la miezul nopții și a anunțat că țara sa trebuie să se apere de intenția ostilă a „bestiilor americane imperialiste” care vor o nouă șansă de a invada țara.
Televiziunea de la Phenian a transmis imagini cu lansarea rachetei, și cu Kim care se bucura și aplauda, alături de generali ai armatei.
Rezoluții ONU
China, principalul aliat al nord-coreenilor, a declarat că se opune lansării rachetelor care încalcă rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, prin care se încearcă reducerea programului nuclear al Phenianului. „China speră ca toate părțile să acționeze cu precauție, să prevină escaladarea tensiunilor”, au anunțat autoritățile de la Beijing.
Testul cu rachetă balistică vine la o zi după ce Senatul SUA a aprobat un pachet de sancțiuni la adresa Coreei de Nord, Rusiei și Iranului. Miniștrii de Externe din Coreea de Sud, Japonia și SUA au căzut de acord să pună presiune pe Phenian și să ceară o rezoluție mai dură a Consiliului de Securitate al ONU.
Racheta Hwasong-14, botezată după numele planetei Marte în coreeană, a atins o altitudine de 3.724 km și a zburat pe o distanță de 998 de km, timp de 47 de minute și 12 secunde, înainte de a ateriza lângă apele Japoniei.
Trump, supărat pe China
Donald Trump a atras atenția că nu va mai permite Chinei „să nu facă nimic” în privința Coreei de Nord, după ce Phenianul a efectuat cu succes un nou tir cu rachetă intercontinentală
„Sunt extrem de dezamăgit de China. Foștii noștri lideri stupizi le-au permis să facă miliarde de dolari din comerț pe an, și totuși ei nu fac NIMIC pentru noi în privința Coreii de Nord, doar vorbe”, a scris Trump pe Twitter. „Nu vom permite ca acest lucru să continue. China ar putea ușor să rezolve această problemă”, a adăugat el.
Și secretarul de stat Rex Tillerson a afirmat că „în calitate de susținători economici ai programului nucleare balistic” al Phenianului, Beijingul și Moscova au o „responsabilitate specială” în agravarea acestei amenințări.