Ţările în care românii îşi doresc să emigreze: Italia, Marea Britanie şi Spania

Ţările în care românii îşi doresc să emigreze: Italia, Marea Britanie şi Spania

Un sondaj Gallup arată că unul din cinci adulţi din România îşi doreşte să se stabilească peste hotare. Statul preferat este Italia.

"Preferate sunt ţări de destinaţie ca Italia, Marea Britanie, Spania, Statele Unite ale Americii, Germania şi Franţa", arată Eric Nielsen, senior director al Gallup, într-un răspuns trimis la cererea evz.ro.

Studiul a concluzionat că 22% dintre adulţii români îşi doresc să emigreze, în timp ce "numărul străinilor care doresc să se stabilească în România este foarte mic". În statele UE, doar imigranţii turci sunt mai numeroşi

Potrivit unei statistici a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), în cele 26 de state aflate alături de România în UE trăiesc 2,5-2,7 milioane de români. Cei mai mulţi dintre imigranţii din spaţiul UE vin din Turcia (stat non-UE), România fiind pe locul doi.   Totodată, România este statul european cu cel mai mic procent de imigranţi din totalul populaţiei. 0,5% dintre locuitorii României sunt imigranţi. Printre state cu un procent redus de imigranţi regăsim Bulgaria (1%), Bosnia Herţegovina (1%), Polonia (2%) şi Albania (2%). CITIŢI ŞI: Rezultatele complete ale studiului Gallup

Ne puteți urmări și pe Google News

ITALIA. Românii reprezintă cea mai importantă comunitate de imigranţi din Italia. Potrivit raportului "Românii din Italia - între respingere şi acceptare", publicat în martie 2010, 1.165.000 de români locuiesc în Peninsulă.

Acelaşi raport arată că românii reprezintă 24,5% din totalul imigranţilor şi sunt responsabili de 13,8% dintre delictele comise de imigranţi. În fotografia alăturată, observaţi distribuţia românilor în regiunile din Italia. Zonele colorate cu roşu şi maro sunt cele în care s-au stabilit cei mai mulţi dintre emigranţii români.

MAREA BRITANIE. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, 58.000 de români sunt stabiliţi în Marea Britanie. Zona preferată este cea din jurul capitalei Londra.

În 2009, circa 115 cetăţeni români de etnie romă din Belfast au fost implicaţi într-un episod catalogat de mulţi drept "un atac rasist". Casele în care locuiau circa 20 de familii de romi au fost atacate cu pietre, iar oamenii s-au refugiat într-o biserică. Cei mai mulţi dintre romii atacaţi au ales să părăsească Irlanda de Nord pentru a reveni în România.

SPANIA. Potrivit datelor Institului Naţional de Statistică de la Madrid, circa 750.000 de români trăiesc în Spania. Dintre cei 5,2 milioane de imigranţi prezenţi în Spania, românii sunt cei mai numeroşi.

Zone cu puternice comunităţi româneşti sunt cele din jurul oraşelor Madrid şi Valencia.