Țările europene care au impus restricții pentru români. Ce condiții au pus

Nouă țări europene, dintre care opt din UE, au impus restricții de călătorie pentru intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor români.

Nouă țări europene, dintre care opt din UE, au impus restricții de călătorie pentru intrarea pe teritoriul lor a cetățenilor români.

Acest lucru din cauza numărului în creștere de infectări cu coronavirus de la noi. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, aceste țări sunt: Austria, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia și Marea Britanie, potrivit g4media.ro.

Restricțiile impuse de aceste țări nu sunt unitare, fiecare având specificul propriu:

Austria

Începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT). El nu trebuie sa fie mai vechi de 4 zile. În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. Imediat după intrarea în Austria. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro.

Există posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria.Iar în cazul unui test negativ nu este necesară măsura autoizolării.

Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state. Dar și în cazul transportului de mărfuri.

Finlanda

Este obligatorie intrarea în carantină timp de 14 zile a tuturor cetățenilor care intră pe teritoriul Finlandei. Statul asigurând transportul cetățenilor finlandezi repatriați până la locul de domiciliu pentru a intra în carantină.

Este permisă intrarea în Finlanda a persoanelor care au permis de rezidență în Finlanda. Precum și a rezidenților într-un alt stat UE și a persoanelor care se deplasează pentru activități lucrative absolut necesare .

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda trebuie să se auto-izoleze pentru o perioadă de 14 zile. Pasagerii sunt rugați să completeze un formular de localizare. El le va fi distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot cu care călătoresc.

Excepție de la aceste prevederi fac cetățenii din Irlanda de Nord care intră în Irlanda folosind granița terestră. Precum și furnizorii de servicii esențiale ale lanțului de aprovizionare. Cum ar fi transportatorii, piloții și personalul maritim. Măsura este în vigoare până la 20 iulie, când va fi reevaluată.

Letonia

Cetățenii care intră pe teritoriul Letoniei din Suedia, Portugalia, Marea Britanie, România, Bulgaria, Cehia, Monaco și Luxemburg sunt obligați să rămână 14 zile în autoizolare

Lituania

Este permisă intrarea în țară. Dar cu recomandarea de autoizolare vreme de 14 zile. Măsura nu este obligatorie

Malta

Interdicție totală pentru cetățenii români de a intra pe teritoriul Maltei. Măsura este valabilă până pe 15 iulie

Slovacia

Românii care intră pe teritoriul Slovaciei sunt obligați să prezinte la graniță un test negativ la coronavirus. El nu trebuie să fie mai vechi de 4 zile. După intrarea în țară, deși au test negativ, românii vor trebui să stea în izolare vreme de 5 zile. Apoi vor face un nou test. Dacă acest test iese pozitiv, vor sta în izolare încă 14 zile. Dacă iese negativ, sunt liberi să iasă din izolare

Marea Britanie

Toți românii care intră pe teritoriul Marii Britanii începând cu 10 iulie sunt obligați să se auto-izoleze timp de 14 zile. Încălcarea dispoziției este pedepsită cu amendă de până la 1.000 de lire sterline. Înainte de a călători, românii vor avea obligația de a indica adresa la care se vor auto-izola. Dar și traseul de la frontieră la adresa respectivă. Acest lucru se va face prin completarea unui formular online care va deveni disponibil pe pagina www.gov.uk/uk-border-control. Va fi necesară descărcarea aplicației NHS de urmărire a contactelor, care va deveni disponibilă pe aceeași pagină web.

“Sunt opt state din UE care au introdus deja măsuri de restricţionare de diverse forme”

“Sunt opt state din UE care au introdus deja măsuri de restricţionare de diverse forme. Inclusiv cu obligativitate de autoizolare. Sunt variaţiuni de la stat la stat. Nu există un standard omologat. Sunt state care impun această obligaţie de autoizolare. Sunt state cum este Lituania, care recomandă autoizolarea, 14 zile. Sau Slovacia care spune puteţi intra pe teritoriul Slovaciei dacă prezentaţi un test negativ făcut în ultimele patru zile. Staţi cinci zile în autoizolare. Iar la finalul celor cinci zile mai faceţi un test. Care dacă este negativ puteţi călători liber prin Slovacia. Sau cazul Maltei care interzice complet în momentul ăsta intrarea cetăţenilor români pe teritoriul său. E greu de anticipat dacă vor mai fi şi alte situaţii. Dacă vor fi şi alte state care vor introduce România pe o astfel de listă. Totul depinde de evoluţia epidemiologică din România”, a anunţat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Multe cereri de asistenţă consulară, în străinătate

El s-a referit şi la situaţia muncitorilor români din străinătate. El a spus că nu au fost multe cereri de asistenţă consulară. Au fost cazuri când misiunile diplomatice s-au autosesizat.

“Din păcate, situaţia celor care solicită asistenţa consulară nu este atât de numeroasă. Nu avem atât de multe solicitări de asistenţă consulară. Pentru noi este foarte important ca cetăţenii români care se află într-o situaţie de dificultate să ceară misiunii diplomatice, oficiului consular, sprijinul. De foarte multe ori misiunile noastre diplomatice s-au autosesizat. Au văzut informări în presă. S- au primit informaţii pe alte canale. Au abordat autorităţile locale, regionale, centrale. Au intrat în legătură cu asociaţii profesionale. Au vizitat fermele sau locaţiile unde s-au întâmplat astfel de situaţii. Au făcut tot felul de demersuri pentru a clarifica situaţia. Pentru a obţine un regim de control mai strict. Uneori chiar şi pentru a închide spaţii de cazare necorespunzătoare aşa cum s-a întâmplat în Austria într-un caz”, a mai declarat ministrul Afacerilor Externe.