Temându-se că vor avea aceeași soartă ca Ucraina, țările baltice (Estonia, Letonia și Lituania) și Polonia au obținut din partea NATO o „prezență avansată consolidată” pe flancul estic, via desfășurarea a patru batalioane multinaționale. Dispozitiv completat de o forță „foarte reactivă”, sub comanda Germaniei, de la 1 ianuarie. Insufi cient, potrivit unui nou raport alcătuit la cererea Pentagonului.
Teoretic, dacă se ia în calcul și clauza de apărare colectivă prevăzută în Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, asemenea măsuri par a fi suficiente pentru a descuraja Rusia de orice acțiuni agresive sau dăunătoare. În practică, nimic nu este sigur. Cel puțin așa estimează Rand Corporation într-un raport realizat chiar la comanda Pentagonului. Astfel, avansează autorii acestui raport, țările baltice „sunt cotidian expuse la operațiuni de propagandă și de dezinformare din partea Rusiei, concepute pentru a submina încrederea cetățenilor în instituții, pentru a agita tensiuni etnice și sociale, pentru a eroda încrederea vizavi de angajamentele luate de NATO în materie de apărare colectivă”.
Pe de altă parte, arată raportul, aceste trei țări sunt „vulnerabile în fața operațiunilor speciale rusești” dar și la eventuale mișcări ale „forțelor regulate desfășurate în apropierea granițelor lor” de către Moscova, citează Opex 360. Astfel, „în lumina acestor preocupări și a dezechilibrului existent între forțele clasice ale Rusiei și cele desfășurate de NATO în regiunea Mării Baltice”, guvernele țărilor baltice au „adoptat și integrat concepte non-convenționale în planurile lor de apărare”.
Cetățeni înarmați, nu numai soldați
Or, tocmai acest lucru îl propune raportul Rand Corporation: mizarea pe capacitățile de apărare totală și de război neconvențional dezvoltate de aceste țări în măsura în care ele dispun de un „potențial de descurajare, întârziere și perturbare” a unei eventuale agresiuni militare rusești. Într-adevăr, dacă aceste țări și-au crescut semnificativ cheltuielile militare începând cu 2014, pentru a-și dezvolta și moderniza forțele convenționale, ele au făcut eforturi și pentru a consolida „rezistența” populațiilor lor și a pune pe picioare formații paramilitare făcând apel la voluntari civili. „Cel mai bun mijloc de descurajare sunt nu numai soldații înarmați dar și cetățenii înarmați”, spunea, în noiembrie 2016, generalul Meelis Kiili, comandantul Ligii estoniene de apărare.
Partizani contra blindate rusești
La Tallin, autoritățile au mizat pe acțiuni de gherilă în caz de ocupație militară rusă. „Un război de partizani este singurul nostru mijloc. Nu putem să le egalăm blindatele (ale Rusiei). Trebuie să ne regrupăm în unități mici și să distrugem cât mai mult posibil din convoaiele lor logistice. Trebuie să-i atingem peste tot unde putem”, declara un fost caporal al armatei estoniene pentru New York Times.
Ambuscade, sabotaj, nesupunere civilă
În caz de invazie rusească, apărarea Estoniei, Letoniei și Lituaniei se va organiza pe patru nivele: soldați ai armatelor regulate, membri ai forțelor speciale sau nu, se vor concentra pe acțiuni violente (ambuscade, spre exemplu) în timp ce grupările paramilitare vor fi însărcinate cu operațiuni de sabotaj și de strângere de informații. Civilii, arată raportul Rand Corporation, și-ar putea aduce susținerea la aceste operațiuni (cu hrană, îngrijirea răniților, etc) și ar putea opune o rezistență non-violentă (nesupunere civică). Pentru Stephen Flanagan, unul din autorii raportului, acest program va completa mijloacele de „apărare convențională” ale țărilor baltice și ale Alianței Nord Atlantice. Pe de altă parte, el va acorda timp aliaților pentru a se organiza și a interveni contra invaziei rusești.
Sprijin de 125 de milioane de dolari
Surprinzător sau nu, raportul alcătuit de Rand Corporation a ajuns acum la aceleași concluzii. Astfel, el propune un plan în valoare de 125 de milioane de dolari pentru a consolida capacitățile de luptă „neregulate” din țările baltice. Ceea ce începe cu furnizarea de material tehnico-militar diversificat. Începând cu binocluri pentru viziune nocturnă, telefoane prin satelit, materiale informatice, vehicule tot-teren și continuă cu drone de mici dimensiuni, posturi de radio și arme de calibru mic dar și rachete antitanc și antiaeriene. Rand Corporation recomandă și formarea de „stocuri descentralizate” și de „locuri ascunse” conținând îmbrăcăminte, materiale de protecție, medicamente, hrană și bani în scopul de a susține „celule de rezistență” în caz de război.
Acasă, minoritățile sunt rusofone
Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană „ar putea lua și alte măsuri concrete pentru a susține desfășurarea capacităților de apărare totală și de război non-convențional ale țărilor baltice”, avansează raportul Rand Corporation. Cum ar fi, spre exemplu, întărirea cooperării în materie de gestiune de criză, de partajare a informațiilor sau de luptă împotriva dezinformărilor și a atacurilor hibride. Coautor al raportului, Jan Osburg, a subliniat: „Apărarea totală și războil neconvențional implică în principal capacități defensive și ele sunt mai puțin susceptibile să fie calificate drept provocatoare” de către Rusia. Îngrijorate de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia și de un conflict cu separatiștii proruși în estul Ucrainei – soldat până acum cu 13.000 de morți – cele trei țări baltice, care au toate o minoritate rusofonă, își consolidează deja unitățile forțelor speciale.