O expoziție din Rusia încearcă să reabiliteteze figura lui Ivan cel Groaznic. Potrivit panourilor explicative ale muzeului, reprezentările negative ale primului țar al Rusiei nu sunt decât rodul „primei ofensive mediatice” a Europei contra acestei țări, scrie The Wall Street Journal.
Pentru a ilustra acest punct de vedere, sunt expuse gravuri germane din secolul al XVI-lea, care arată trupele țarului în timp ce comit atrocități, explică New York Times.
Istoricul amator care a creat această expoziție spune că această viziune asupra lui Ivan cel Groaznic este rezultatul unei campanii anti-rusești. Alexander Miașnikov explică pentru WSJ:
„Era o strategie de comunicare europeană pentru a afirma că la Moscova era un tiran oribil.”
O logică foarte asemănătoare cu propaganda actuală a Kremlinului și a presei obediente, care susține că Vladimir Putin este o victimă a Occidentului.
Paralela cu Rusia contemporană nu se oprește aici. Expoziția explică și că ofensiva mediatică europeană împotriva lui Ivan este o reacție la invazia de către acesta a unor teritorii occidentale. Ceea ce face puterile europene să recurgă la sancțiuni împotriva Moscovei. Sună cunoscut?
În vreme ce majoritatea covârșitoare a istoricilor sunt de acord că domnia lui Ivan a fost extrem de sângeroasă (țarul este cel care a organizat poliția politică rusească și și-a ucis fiul), ministrul Culturii de acum susține că „Ivan Groznîi” a fost prost tradus, mai potrivit fiind „Ivan cel Sever”, scrie New York Times.
Cum se apropie 9 mai, și expozițiile privind comemorarea victoriei asupra naziștilor sunt „orientate politic”: acestea vorbesc mult despre nazismul din Ucraina și din țările baltice. Una dintre expoziții dedică un perete întreg grupărilor de extremă dreapta din Ucraina secolului XXI, ceea ce urmărește să justifice anexarea Crimeii și agresiunea din Estul Ucrainei.