Gaze mai ieftine în Republica Moldova. Noile tarife aprobate de ANRE

Sursa foto: Dreamstime.com

Consumatorii casnici din Republica Moldova vor plăti mai puțin pentru gazele naturale. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat un nou tarif pentru gazele naturale furnizate de Moldovagaz de 13,39 de lei, fără TVA.

Tarifele la gaze aprobate de ANRE vor intra în vigoare după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial. ANRE a aprobat un tarif de 13,39 lei (fără TVA) pentru un metru cub de gaze în cazul rețelelor de presiune joasă, la care sunt conectați toți consumatorii casnici și o parte a consumatorilor non-casnici. În prezent, acest tarif este de 18 lei, potrivit IPN. md.

Tarifele la gaze, aprobate de ANRE

Ca urmare a demersului depus de SA „Moldovagaz”, ANRE a aprobat următoarele tarife fără TVA (care la gazele naturale constituie 8%):

- în punctele de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 8 930 lei/1000 m3; - în punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 9 019 lei/1000 m3; - în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 9 129 lei/1000 m3; - în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 10 076 lei/1000 m3; - în punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 13 398 lei/1000 m3.

Sursa foto: Arhiva EVZ

La sfârșitul lunii ianuarie, Compania Moldovagaz a transmisat ANRE o solicitare de revizuire a prețului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali. Președintele consiliului de administrare al Moldovagaz, Vadim Ceban, a afirmat atunci  că instituția cere un tarif de 13,35 de lei per metru cub, fără TVA de 8%.

Ultima dată, prețul la gazele naturale a fost redus în vara anului trecut. Atunci, gazele s-au ieftinit de la 29 de lei și 27 de bani până la 18 lei și 6 bani.

Rețelele de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România vor fi interconectate

Republica Moldova și România vor fi interconectate prin rețelele de gaze naturale și energie. Memorandumul în ceea ce privește sectorul gazelor naturale prevede acțiuni specifice legate de creșterea capacității de transport a gazelor naturale și examinarea posibilității de extindere a gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău prin construcția unei conducte de transport în jurul Chișinăului până la sfârșitul anului 2031.

Sursa foto: Dreamstime.com

În sectorul energiei electrice, Memorandumul vizează realizarea unor proiecte de importanță strategică, precum Linia Electrică Aeriană cu tensiunea nominală de 400 kV Suceava – Bălți, extinderea stațiilor 400 kV Suceava și Bălți, proiectul Liniei Electrice Aeriene de interconexiune de 400 kV între Strășeni și Republica Moldova și o stație electrică pe teritoriul României.