Autostrada care va lega Republica Moldova de România. Documentul a fost semnat

Autostrada care va lega Republica Moldova de România. Documentul a fost semnat Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a anunțat că a fost semnat un acord de cooperare cu Banca Europeană de Investiții pentru construcția autostrăzii Iași-Ungheni - Chișinău - Odesa.

Autostrada Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa va conecta centrele economice și industriale regionale ale celor trei țări. ”Am făcut primul pas pentru construirea Autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa – coridorul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană.

Am semnat, împreună cu directorul de la Administraţia de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, Acord de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții prin intermediul căreia mecanismul de Investiții în Conectivitate pentru Țările Parteneriatului Estic (EPIC) finanțează realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire a autostrăzii”, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Autostrada Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa

În anul 2024 se va finaliza studiul de prefezabilitate, iar până la finalul anului 2025 se va finaliza și studiul de fezabilitate. Documentele prevăd colectarea informațiilor și a datelor cu privire la situația actuală a infrastructurii rutiere, a intensității traficul planificat, evaluarea economică. De asemenea, se vor defini punctele geografice și principalii parametri tehnici ai autostrăzii.

Ne puteți urmări și pe Google News
Autostrada Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa

Sursa foto: Facebook/Andrei Spînu

”Construirea autostrăzii este un proiect de importanță națională. Autostrada Ungheni - Chișinău - Odesa va conecta centrele economice și industriale regionale ale celor trei țări, va facilita comerțul, dezvoltarea economică și socială, iar Republica Moldova va fi mai aproape de UE și la nivel de infrastructură. Ne dorim cu toții ca acest proiect să se realizeze în termene cât mai restrânse, iar construcția să înceapă cât mai repede.

În același timp, trebuie să fim conștienți că astfel de proiecte durează în timp. Din păcate, timp s-a pierdut mult. Aceste studii deja trebuia să fie făcute mulți ani în urmă. Recuperăm acum. Ne vom mișca cât mai repede posibil că în următorii ani să parcurgem celelalte etape: proiectarea, identificarea resurselor financiare, licitarea și inițierea lucrărilor”, a mai transmis ministrul Andrei Spînu.

Autostrada Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa

Sursa foto: Facebook/Andrei Spînu

Autostrada ar urma să fie construită în trei etape:

-sectorul Autostrada Unirii / A8 / Ungheni-Iași-Târgu Mureș – municipiul Ungheni – nod rutier Cricova (municipiul Chișinău); -sectorul municipiul Chișinău – orașul Anenii Noi / intersecție traseul R2 Chișinău – Tighina – hotar cu Ucraina;

-sectorul de pe teritoriul Ucrainei – drumului european M15 Reni – Odesa.

Construcția autostrăzii este unul din proiectele naționale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.