Luna în care se schimbă tarifele la energie. Românii care vor plăti facturi mai mici

Energie electrică Sursa foto. EVZ

Sebastian Burduja a explicat cum vor evolua tarifele pentru energia electrică consumată de populație. Din aprilie 2025, expiră măsura de plafonare a prețurilor, astfel că facturile vor crește.

Ministrul Energiei a explicat cum vor evolua prețurile și care sunt categoriile sociale mai afectate de scumpiri. Totodată, a precizat că persoanele defavorizate vor beneficia, în continuare, de măsuri de protecție socială.

Sebastian Burduja, despre tarifele la energie

Ministrul Energiei a explicat la ce ar trebui să se aștepte românii începând cu luna aprilie când expiră măsura de plafonare a prețurilor la energie. Potrivit ministrului Sebastian Burduja, prețurile la energie vor fi mai mici pentru anumite categorii de persoane. Facturile se vor reduce chiar și cu 20 - 30%. Este vorba despre cei care au un consum mai mare de energie, de peste 300 KWh pe lună.

„O să încep cu veștile bune sau pe care le preconizăm a fi bune. Românii care au un consum de peste 300 de KWh pe lună și plătesc acel maxim 1,3 lei KWh astăzi, ar trebui să vadă o reducere a facturilor de 20%, 30%, poate 40%, bazându-mă pe ofertele care există și astăzi pe site-ul ANRE. Sunt în marja a 0.9, 1 leu KWh”, a explicat ministrul.

Totodată, Sebastian Burduja a dat asigurări că românii vulnerabili vor fi protejați în fața scumpirilor. Viitoarele guverne vor lua măsuri de sprijin pentru ca grupurile sociale lipsite de posibilități materiale să nu sufere.

„Pentru românii care sunt vulnerabili, cei care după plata facturilor ar coborî sub pragul de sărăcie, Guvernul, oricare va fi el, va avea măsuri de sprijin. Deci, nu vom lăsa pe nimeni în urmă și este un angajament care nu ține de un partid sau altul, ține de o responsabilitate pe care orice guvern o are și orice stat din Uniunea Europeană a făcut aceste lucruri. Nu este nimic deosebit aici”, a mai spus Ministrul Energiei.

Sebastian Burduja. Sursa foto: Instagram/ sebastian_burduja

Subvenționarea tarifelor în funcție de venituri

Ministrul Sebastian Burduja a arătat că subvenția tarifelor la energia electrică trebuie să se facă în funcție de veniturile unei gospodării. Astfel, persoanele vulnerabile vor fi ajutate să plătească mai puțin. Cele care au venituri suficiente nu vor mai beneficia de prețuri plafonate.

„Continui să susțin că e mult mai corect să subvenționăm pe baza nivelului de venit dintr-o gospodărie, decât pe baza nivelului de consum. Cred că spre un asemenea model se va merge de la 1 aprilie”, a mai precizat Sebastian Burduja.

Tot în acest context, ministrul a arătat că statul nu va mai subvenționa tarifele pentru anumite categorii de persoane. El a arătat că va fi stabilit un program de punere în vânzare a energiei electrice după un calendar predictibil.

„Dacă există astăzi români care au un venit mare, dar au un apartament gol, unde statul subvenționează la 0,68 de lei KWh pe lună, probabil că nu vor mai avea o factură de 42-45 de lei, probabil că vor avea o factură de 60 de lei, dar, repet, nu ar trebui să fie un efort pentru ei pentru că discutăm de acele gospodării cu un venit corect, cu un venit mai mult decât decent”, a precizat Sebastian Burduja.

Factură. Sursa foto: Arhiva EvZ

Sebastian Burduja îi liniștește pe consumatori

Ministrul Energiei a amintit de temerile legate de evoluția pieței de energie în perioada următoare. Sebastian Burduja a mai spus că în următoarea perioadă, până la finalul lui ianuarie va fi elaborat un program etapizat de punere în vânzare a energiei electrice. Astfel, va fi stabilit un calendar predictibil care să permită tuturor jucătorilor să-și facă propriile estimări.

„Sunt conștient că există temeri în piață legate de nivelul de lichiditate. Am discutat cu doamna Dărăban de multe ori de un posibil 'power release program', un program etapizat de punere în vânzare de energie electrică pe un calendar predictibil. Ceea ce vă pot asigura este că până la final de ianuarie, poate și mai devreme, astfel încât toți jucătorii din piața energetică, producători, distribuitori, furnizori, bineînțeles, clienții finali, să știe la ce să se aștepte, iar impactul asupra clientului final să fie cât mai mic”, a mai spus Sebastian Burduja.

Precizările ministrului vine în contextul expirării măsurii de plafonare a prețurilor la energia electrică. Termenul final a fost stabilit la începutul lunii aprilie. Românii ar trebui să se aștepte la o creștere semnificativă a facturilor la energie electrică. Furnizorii vor putea modifica prețurile în funcție de evoluția pieței. Potrivit unor speciaști se estimează că facturile multor consumatori se vor dubla.