Noi tarife la energia electrică în Republica Moldova. Intră în vigoare la 1 ianuarie 2024
- Maria Dima
- 24 decembrie 2023, 10:53
Consiliul de Administrare al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în ședința din 22 decembrie, noile tarife la energie electrică pentru consumatori.
Tarifele la energia electrică vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2024. Astfel, în centrul și sudul țării, tarifele pentru energia electrică vor fi următoarele:
S.A. „Termoelectrica”. Prețul este 3,58 lei/kWh pentru energia electrică produsă de Termoelectrica.
S.A. „CET-Nord”. A fost aprobat prețul de 377 de bani/kWh (fără TVA) pentru energia electrică produsă de centralele electrice de termoficare ale CET-Nord.
Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. Au fost aprobate prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Premier Energy, diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali, conform anexei.
S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Au fost aprobate prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către Furnizarea Energiei Electrice Nord, diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali.
Câtă energie electrică consumă Republica Moldova
În anul 2023, doar 6% din consumul de energie electrică reprezintă energia regenerabilă. 54% din aceasta este eoliană, 34% – energia fotovoltaică și câte 6% – energia hidro și pe bază de biogaz. Ultimele două sunt surse continue și sigure și nu depind de capriciile vremii. Potrivit datelor Ministerului Energiei, cea mai mare capacitate nevalorificată este în cazul energiei pe bază de biogaz, potrivit MOLDPRES.
Republica Moldova s-a angajat să crească ponderea energiei electrice produse din surse regenerabile la minim 30% din consumul de energie electrică al anului în 2030.
În total, Republica Moldova consumă anual circa 4 milioane de MWh de energie electrică. Dintre acestea, aproape 45% este consumată în gospodăriile casnice și doar 15% în industrie. Această structură a consumului generează vârfuri de consum de circa 700 MW dimineața și seara, când toată lumea se pregătește de o zi de lucru sau revine acasă și pune în priză toate electrocasnicele de care poate avea nevoie. În schimb noaptea consumul scade până la 180 MW.
Astfel, potrivit Ministerului Energiei, Moldova nu poate integra în sistemul energetic mai multă energie eoliană decât este consumul minim pe timp de noapte și mai multă energie solară decât este consumul maxim pe timp de zi: ”Dacă vom produce mai multă energie verde decât putem consuma, aceasta va pleca în rețeaua României sau a Ucrainei fie gratuit, fie Moldova va trebui să plătească pentru dezechilibrarea sistemului. Dacă se generează mai puțină energie decât se consumă, aceasta va curge din țările vecine, însă la preț de schimb neplanificat”.