Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 38%. Întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” a depus o cerere la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) prin care cere creșterea tarifului pentru apă și canalizare de la 16,15 lei până la 22,22 lei pentru un metru cub.
Întreprinderea își justifică solicitarea prin necesitatea reală de finanțare a cheltuielilor pentru a acoperi costurile operaționale la prețurile actuale, potrivit radiomoldova.md.
În prezent, tariful la apă și canalizare este de 15,30 lei pentru consumatorii casnici și de 24,46 lei pentru consumatorii non-casnici. Tarifele la apă și canalizare au fost majorate deja la începutul acestui an cu 43%.
Rețele de alimentare cu apă au un grad sporit de uzură
Întreprinderea ,,Apă-Canal Chișinău” gestionează în jur de 4.000 de kilometri de rețele de apeduct și peste 3.000 de kilometri de rețele de canalizare. La rețele de alimentare cu apă se atestă un grad sporit de uzură. Uzura medie a conductelor depășește 75%, iar cea a rețelelor din oțel ajunge și până la 90%.
Pe parcursul anului 2023, au fost înregistrate în jur de 10 mii de scurgeri la rețele, însă comparativ cu anul 2019 intervențiile pe scurgeri s-au diminuat, fapt ce se datorează utilizării pieselor de reparații moderne care permit preîntâmpinarea deranjamentelor care au loc la rețele cu un grad înalt de uzură. „Începând cu anul 2014, când au fost semnate contractele de împrumut cu BERD și BEI, ne-a reușit să construim în jur de 120 de kilometri de rețele de apeduct și șapte kilometri de rețele de canalizareˮ, declara, în luna aprilie, viceprimarul municipiului Chișinău, Irina Gutnic.
Însă, a mai spus viceprimarul, modernizarea rețelelor nu este suficientă, este nevoie și de atitudinea responsabilă a cetățenilor: „Când chișinăuienii utilizează rețelele în calitate de gunoiște, nu doar că se creează avarii sau blocări, dar este vorbă de deteriorarea sistemului public de canalizare, care necesită ulterior costuri enorme pentru remedieri.
Avarii din cauza resturilor alimentare
Pe parcursul anului 2023, în luna februarie, au fost înregistrate în jur de 950 de avarii, dintre care jumătate doar la rețelele de canalizare. În cele mai dese cazuri s-a constatat ca înfundările sunt cauzate de resturi alimentare sau diverse materiale menajere, textile, obiecte de unica folosință, chiar și resturi de materiale de construcții.
Viceprimarul municipiului Chișinău, Irina Gutnic, a spus că acest fapt poate fi preîntâmpinat doar prin responsabilitatea fiecărui consumator. Consumatorii casnici trebuie să utilizeze produse biodegradabile. Înainte de a deversa în canalizare produse alimentare cu grăsimi, acestea să fie prelucrate cu reagenți speciali.