Tăriceanu, despre anchetarea prezidențialelor din 2009: Există un sistem paralel de putere în România
- Ana Petrescu
- 18 aprilie 2017, 15:15
Șeful Senatului Călin Popescu-Tăriceanu, a spus că se impune formarea unei comisii parlamentare care să ancheteze alegerile prezidențiale din 2009. În opinia liderului ALDE, în România există un sistem paralel de putere, reprezentat de instituții nelegitime.
"Mi se pare situaţia foarte gravă. De ce? Pentru că ceea ce apare în spaţiul public acum nu este decât o confirmare a percepţiei pe care şi eu am avut-o şi despre care am vorbit în legătură cu funcţionarea defectuoasă a unor instituţii ale statului. Aici ne punem cu toţii întrebarea care este justificarea acestor întâlniri între instituţii care nu aveau nicio responsabilitate în desfăşurarea procesului electoral, unde avem Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală. Ce rol avea să joace procuratura sau serviciile în această chestiune?. Ni se confirmă de fapt existenţa unui sistem paralel deputere în România, un sistem de putere exercitat de instituţii care nu au legitimitate în acest sens şi cred că acest lucru merită să fie investigat de o comisie parlamentară de anchetă pentru a face lumină în această chestiune şi pentru ca pe viitor să repunem lucrurile în făgaşul normal. Adică, aceste instituţii să se regăsească în limitele atribuţiilor constituţionale şi legale”, a explicar Tăriceanu la Palatul Parlamentului.
Tăriceanu consideră că primele persoane care ar trebui chemate la audieri în Parlament sunt cele care au fost prezente la întâlnirea care a avut loc acasă la Gabriel Oprea în seara scrutinului, aşa cum a susținut și jurnalistul Dan Andronic.
”În primul rând eu cred că persoanele care sunt deja de notorietate că au participat la aceste întâlniri care ridică semne de întrebare, în legătură cu oportunitatea prezenţei lor la astfel de reuniuni nefireşti aş spune, cum se poate justifica prezenţa procurorului general al României în compania unor oameni politici, şi a altor conducători de instituţii în noaptea alegerilor care urmăreau ce? Trebuie să lămurim aceste chestiuni şi în afară de aceste persoane comisia poate să decidă şi cred că va fi oportun să lărgească investigaţia asupra persoanelor care au avut un rol sau despre care se vor obţine informaţii că au avut un rol în această operaţiune”, a declarat președintele Senatului.
Călin Popescu Tăriceanu a spus că, în funcţie de raportul comisiei de anchetă, s-ar putea lua inclusiv "anumite măsuri de legiferare suplimentare".
"Eu cred că prima trăsătură a unei societăţi democratice este aceea de avea capacitatea organizării unor alegeri libere şi corecte. (...) fără alte infleunţe decât votul cetăţenilor. Dacă alegerile sunt distorsionate de acţiunea unor instituţii atunci sigur că lucrurile sunt extrem de grave", a concluzionat șeful Senatului.
Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea a anunţat la Antena 3, că intenţionează să preia conducerea comisiei parlamentare de anchetă privind implicarea unor instituţii în desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2009, urmând să verifice dacă preşedintele Camerei Deputaţilor poate prelua preşedinţia unei comisii de anchetă.