Tăriceanu s-a dezlănţuit împotriva oficialilor europeni. „Cum să recunoască? Ar însemna sfârșitul carierei politice dacă lucrurile astea le-ar recunoaște”

Tăriceanu s-a dezlănţuit împotriva oficialilor europeni. „Cum să recunoască? Ar însemna sfârșitul carierei politice dacă lucrurile astea le-ar recunoaște”

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, joi, în legătură cu declaraţiile prim-vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans despre situaţia justiţiei din România că după ce timp de 11 1ni acesta a afirmat că ţara noastră a făcut pregrese importante în acest domeniu, acum nu mai conteneşte cu criticile.

„E un subiect pe care nu-mi place să îl discut, dar merită. Din 2007, România a fost pe domeniul justiției obiectul unei monitorizări prin MCV special creat. Timp de 11 ani, rapoartele anuale ale echipei care funcționează în momentul de față sub autoritatea dlui Timmermans au spus că România a făcut progrese importante, dar mai trebuie să facă progrese în continuare.

Noi am avut 4 borne la început pe care trebuia să le atingem, numai că noi ne apropiam de bornă, hop pleca și borna mai încolo.

De vreo trei ani, apar la suprafață niște informații de o gravitate fără seamăn, neîntâlnite în nicio țară europeană – protocoalele secrete, 110.000 de mandate de ascultare, nenorocirile făcute cu martorii forțați să declare, cu DNA de la Ploiești, Oradea, Brașov. În nicio altă țară nu găsim așa ceva. Pe de o parte rapoartele MCV spun că România a făcut progrese și la un moment dat ies la suprafață aceste elemente care reprezintă o cangrenă îngrozitoare în domeniul justiției.

Ce face dl Timmermans? Ar fi trebuit să-și pună cenușă în cap: e o gravă eroare a CE că nu a remarcat aceste grave derapaje. Cum să facă așa ceva, pentru că se discreditează el însuși, nemaivorbind de toată Comisia, care se face de râs și atunci dl Timmermans refuză să vadă aceste lucruri și alții de la nivelul instituțiilor europene”, a afirmat preşedintele ALDE, potrivit  g4media.ro

De asemenea, Tăriceanu a mai spus că toate aceste subiecte le-a discutat cu Juncker şi Timmermans, iar aceştia i-au spus că activitatea serviciilor secrete nu cade în sarcina MCV

„Eu trag următoarea concluzie, că s-au făcut în felul următor aceste lucruri: s-au făcut cu cunoștința Comisiei, cu girul Comisiei și cu îndemnul Comisiei: băieți, băgați cărbuni și dați mai multe rezultate, dați-ne mai mulți condamnați, mai mulți anchetați. Cum să recunoască? Ar însemna sfârșitul carierei politice dacă lucrurile astea le-ar recunoaște.

Cum să nu le vadă? La Comisie primesc toate informațiile, ei primesc informații de la reprezentanța CE de la București, sunt informați de ambasadele țărilor membre, cred că au și alte surse care probabil sunt reprezentate de serviciile de informații, au posibilitatea să vină la fața locului să se informeze ca să-și facă o părere obiectivă”, a mai spus Tăriceanu.