Tăriceanu s-a întâlnit cu vicepreședintele SUA, Mike Pence. Ce au discutat cei doi lideri politici

Tăriceanu s-a întâlnit cu vicepreședintele SUA, Mike Pence. Ce au discutat cei doi lideri politici

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a întâlnit marți, în cadrul vizitei în Statele Unite, cu vicepreședintele SUA, Mike Pence și cu alți lideri politici importanți. Tăriceanu i-a invitat pe aceștia să facă o vizită în România și să vadă situația la fața locului, „așa cum este ea, nu cum o prezintă unii binevoitori”.

„A fost o plăcere să mă întâlnesc, în cadrul vizitei în Statele Unite, cu Mike Pence, vicepreședinte #SUA și președinte ex-officio al Senatului SUA, dar și cu gen.lt.(r) Keith Kellogg, consilierul său pentru securitate națională. În discuțiile pe care le-am avut, am subliniat importanța aprofundării cooperării în cadrul parteneriatului strategic România-SUA și i-am făcut vicepreședintelui SUA invitația de a efectua o vizită în România.

Totodată, mă bucur că am avut prilejul să discut cu Ted Cruz, senator republican pentru statul Texas, fost candidat la alegerile prezidențiale din 2016. Am vorbit, în primul rând, despre consolidarea relației între forurile legislative român și american, lansându-i invitația ca senatori americani să vină în vizită în #România pentru a cunoaște țara noastră așa cum este ea, nu cum o prezintă unii „binevoitori”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook. 

Tăriceanu i-a comunicat lui Pence că „valoarea parteneriatului strategic între București și Washington a fost demonstrată cu prisosință în cei 22 de ani care au trecut de la lansarea sa, în special prin atașamentul comun față de un set de valori politice și culturale care continuă să determine decizii vizionare în cele două capitale, în beneficiul prosperității și securității cetățenilor".

„Președintele Senatului a reliefat rolul important pe care îl are România în adaptarea și implementarea măsurilor de apărare și descurajare pe flancul estic al NATO și a pledat pentru întărirea prin diversificare a dialogului politic România-SUA și pentru sporirea participării economice și strategice a SUA pe teritoriul României, deopotrivă prin proiecte economice fanion, precum și prin stabilirea unei prezențe militare cu caracter permanent. Tăriceanu a reliefat importanța lansării neîntârziate a investițiilor americane în sectorul energetic off-shore din zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, subliniind contribuția pe care exploatarea acestor resurse o va avea la securitatea energetică a României și a altor economii din zona de vecinătate care urmăresc, ca obiectiv strategic, diversificarea furnizorilor și a rutelor de transport”, potrivit Senatului.

Tăriceanu a discutat cu liderii politici americani subiecte cu impact regional, printre s-au numărat și agresiunea în bazinul Mării Negre, însemnătatea pentru viitorul relațiilor UE-SUA a retragerii Marii Britanii din Tratatul de la Lisabona, alături de valențele noi pe care le dobândește parteneriatul strategic România-SUA în noul context post-Brexit.

Tăriceanu l-a invitat pe Mike Pence să facă o vizită în România, „pentru a constata trăinicia relației transatlantice pe segmentul relației cu România și pentru a se informa nemijlocit, într-o țară din prima line a flancului estic al NATO, asupra realităților și actualitatea temelor discutate”.

Călin Popescu-Tăriceanu a participat, alături de parlamentari din 140 de state, la Conferința Globală a Platformei Parlamentare pentru Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială, organizată la Washington D.C.

Tăriceanu a purtat discuții cu dna Kristalina Georgieva, președintele executiv al Băncii Mondiale, cu dl Koen Davidse, director executiv, membru în Consiliul de administrație al Băncii Mondiale, șeful Constituenței 19 și cu dna Olfa Soukri Cherif, deputat în Parlamentul Tunisiei, vicepreședinte al Platformei Parlamentare pentru Grupul Băncii Mondiale și Fondul Monetar Internațional.

Sursa foto: Facebook