Tăriceanu, despre Statutul parlamentarilor: Modificările pe care le facem astăzi să nu mai dea loc la speculaţii
- Silvana Chiujdea
- 7 aprilie 2015, 16:01
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat marţi că modificarea Statutului deputatului şi al senatorului referitoare la majoritatea necesară aprobării cererilor Justiţiei va trebui să nu mai lase loc posibilelor speculaţii.
"Consider binevenit că astăzi ne-am reunit pentru a adopta modificările la Legea 96/2006 şi, sigur, în acest fel salutăm atât majoritatea, cât şi opoziţia că Parlamentul nu încearcă sub nicio formă, sub pavăza unor prevederi care nu erau concordante cu Constituţia, să acorde o protecţie, alta decât cetăţenilor obişnuiţi, pentru membrii Parlamentului. Suntem cu toţii egali în faţa legii şi înţelegem că modificările pe care le facem astăzi (trebuie - n.r.) să clarifice această problemă şi să nu mai dea loc la speculaţii", a susţinut Tăriceanu în şedinţa plenului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Tăriceanu a reiterat că articolele în baza cărora Senatul a exprimat un vot în cazul cererii de arestare preventivă a senatorilor Dan Şova şi Darius Vâlcov nu au fost contestate sau declarate neconstituţionale de CCR şi astfel "voturile care au fost date în Senat au fost perfect legale".
"Sigur că din punct de vedere politic opoziţia întotdeauna are posibilitatea să îşi manifeste nemulţumirea, dar nemulţumirea politică e una şi legalitatea este cu totul alta. În momentul în care aceste subiecte au intrat din nou în dezbaterea politică, iată că Senatul întâi şi apoi plenul reunit urmează să facă modificarea Legii nr. 96/2006, articolul 24, alin. 4, pentru a pune în acord majoritatea necesară privind reţinerea şi arestarea cu prevederile constituţionale. (...) În 2013 a mai existat o iniţiativă de modificare în acest sens, care a fost respinsă de CCR şi e bine să ştiţi acest lucru", a spus Tăriceanu.
Plenul Camerei Deputaţilor şi Senatului a decis marţi cu 292 de voturi pentru şi un vot împotrivă că urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a unui parlamentar pot fi făcute cu votul majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi la şedinţă.
Această prevede a fost introdusă de plenul comun în Statutul senatorilor şi deputaţilor care a fost pus astfel în acord cu deciziile Curţii Constituţionale referitoare la imunitatea parlamentară.