Tăriceanu, avertisment tăios pentru Iohannis: Un referendum nu poate învinge decizia CCR!

Tăriceanu, avertisment tăios pentru Iohannis: Un referendum nu poate învinge decizia CCR!

Dacă va anunţa organizarea unui referendum, în urma deciziei CCR referitoare la obligativitatea revocării şefei DNA, preşedintele Klaus Iohannis nu va face altceva decât să „instige la nerespectarea Constituţiei şi a deciziilor Curţii”, a avertizat, vineri, liderul Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

La rându-i, ministrul Justiţiei – l-am numit pe Tudorel Toader – a anunţat, pe Facebook, că se va adresa Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), ca să i se comunice în mod oficial dacă declaraţiile lui Drago Kos, şeful structurii anticorupţie din cadrul acestui organism, au fost emise în nume propriu sau în numele Organizaţiei.

O „democraţie referendară”?!

Călin Popescu-Tăriceanu a susţinut că referendumurile sunt caracteristice regimurilor de factură totalitară şi a insistat că, indiferent de optica în care ne-am raporta la acest subiect, o astfel de procedură nu este în măsură să „învingă” decizia CCR. „În ultima perioadă, pot spune cu regret că văd o serie de elucubraţii din partea PNL. Aici avem plângerea penală împotriva premierului. Acum e o instigare la nerespectarea Constituţiei şi a deciziilor Curţii. Ce să facem, să învingem decizia CCR cu un referendum? Cam aşa aş putea să traduc: haideţi să nu mai fim democraţie parlamentară, ci să trecem la democraţie referendară... nu se poate aşa ceva. Referendumurile sunt caracteristice regimurilor totalitare”, a declarat Călin Popescu-Tăriceanu, la Digi 24.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proceduri „totalitare”

Întrebat ce părere are despre statele democratice care îşi consultă în mod regulat cetăţenii prin intermediul referendumurilor, preşedintele ALDE a apreciat că multe dintre aceste proceduri sunt derizorii. „Nu cred că aceasta este modalitatea, adică dacă nu ne convine o decizie, o prevedere constituţională şi care trebuie aplicată atunci încercăm să schimbăm”, a precizat Tăriceanu. „Nu se poate aşa ceva!”, a spus el, referindu-se la faptul că nu se pot schimba prin referendum decizii sau prevederi constituţionale care nu convin. El a spus că prin noile legi ale justiţiei s-a încercat şi s-a reuşit scoaterea politicului din sfera justiţiei. „Numai că, de fiecare dată, în loc să te aştepţi la o reacţie pozitivă, sunt reacţii negative”, a conchis Călin Popescu-Tăriceanu.

Toader suspectează „o manipulare internă”

La rampă a ieşit şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader (foto), care a anunţat că se va aderesa astăzi OECD, ca urmare a declaraţiilor acide lansate, la finalul săptămânii trecute, de Drago Kos, şeful departamentului anticorupţie din cadrul acestui organism.

„Ameninţări de la OECD sau manipulări interne? Luni dimineaţă, mă voi adresa OECD pentru a comunica în mod oficial dacă afirmaţiile dlui Drago Kos au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD, aşa cum acreditează titlul materialului întocmit de Ziare.com. Într-un articol publicat în data de 1 iunie, se afirmă faptul că în numele OECD, dl Drago Kos a făcut o serie de afirmaţii, de o mare gravitate, la adresa instanţei române de contencios constituţional. Totodată, aceeaşi publicatie citează, atribuind aceleiaşi surse, de asemenea în numele OECD, afirmaţiile potrivit cărora „ministrul vostru al Justiţiei va învăţa curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare„”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Ministrul Justiţiei consideră „absolut necesar” să se facă toate lămuririle necesare, „dată fiind gravitatea acestor afirmaţii, precum şi experienţe similare, când s-au atribuit unor organizaţii, precum GRECO, luări de poziţie care ulterior nu au fost confirmate, pentru corecta informare a opiniei publice”. Vă reamintim că Drago Kos a fost citat declarând că „recenta decizie a CCR contravine în mod evident echilibrului puterilor în stat în ţara dvs. şi independenţei sistemului judiciar”.

 

Decizia CCR, sub lupa lui Adrian Năstase

Ex- premierul PSD-ist Adrian Năstase (foto) a comentat, pe blog, decizia CCR, susţinând că mentalitatea a sute de procurori nu va fi schimbată de o revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la șefia DNA. În schimb, Năstase apreciază că, în măsura în care va fi pusă în aplicare, această revocare ar putea modifica datele privitoare la viitoarea competiţie pentru Cotroceni.

„În continuare, nu se înţelege că este nevoie de reglementări în zona Parchetelor pentru a limita abuzurile. Schimbarea unei persoane nu va modifica fundamental lucrurile şi nici mentalitatea celor 500 de procurori care au semnat scrisoarea în sprijinul „independentei justiției„”. Va modifica, cel mult, competiția pentru prezidențiale”, a scris Adrian Năstase.