Tăriceanu, despre abuzul în serviciu: „Eu cred într-o soluție de echilibru”

Tăriceanu, despre abuzul în serviciu: „Eu cred într-o soluție de echilibru”

România are în acest moment cea mai excesivă reglementare privind abuzul în serviciu, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, lider ALDE, pledând astfel pentru o soluţie de echilibru în acest caz.

„Eu cred într-o soluţie de echilibru (...). Eu cred că noi suntem în momentul de faţă cu cea mai excesivă reglementare, care face ca oameni nevinovaţi să fie acuzaţi, care face ca o administraţie întreagă să rămână crispată, să nu mai aibă curajul de a lua decizii din cauza posibilităţilor de a fi acuzaţi de abuz în serviciu. La extrema cealaltă, avem ţările din Europa care nu au prevăzută în legislaţia penală abuz în serviciu, deci cred că trebuie găsită o cale de mijloc (...) care să reprezinte şi necesitatea de a controla şi de a sancţiona acest fenomen, (...) dar fără să existe abuzuri şi excese", a spus Tăriceanu, într-o conferinţă de presă la finalul lucrărilor Şcolii Politice de Iarnă a TLDE, conform Agerpres.

În context, Tăriceanu a arătat că bilanţul DNA este „exprem de umflat” de numărul dosarelor de abuz în serviciu, o infracţiune asimilată corupţiei.

„Acum trei zile (...) chiar şefa instituţiei (Laura Codruţa Kovesi- n.r.) spunea că peste jumate din dosarele instrumentate de DNA sunt pentru abuzul în serviciu. Deci, abuzul în serviciu este o aşa-anumită infracţiune asimilată cu corupţia. Fără să fie corupţie, s-a hotărât la un moment dat ca ea să fie asimilată cu corupţia şi din acest motiv bilanţul este extrem de umflat şi lumea din străinătate priveşte cu îngrijorare amploarea aşa-zisului fenomen al corupţiei în România. Eu nu spun că în România nu e corupţie, dar nu ştiu dacă interesul nostru este să umflăm balonul aşa de tare ca lumea să creadă că este o ţară care trebuie eventual mai bine evitată", a mai declarat Tăriceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele Comisiei speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, deputat PSD, a declarat, pentru Evenimentul zilei, că lucrările la pachetul legilor justiției vor fi reluate atunci când motivările Curții Constituționale ale României (CCR) vor ajunge în Parlament.     

„Când avem motivările CCR”, a precizat Iordache, întrebat fiind când vor fi reluate lucrările la legile justiției: 303/2017 privind statutul magistraților, 304/2017 despre Organizarea Judiciară și 317/2017 referitor la funcționarea Consiliul Superior al Magistraturii.

Mai mult, Iordache a precizat că în vacanța parlamentară nu au fost aduse amendamente de către partidele politice  în vederea modificării Codului penal și Codului de procedură penală. Inițiativa de amendare a codurilor penale demarată de PSD – ALDE vizează transpunerea în legislaţia naţională a directivei Parlamentului European şi Consiliului UE privind prezumţia de nevinovăţie, pe care România trebuie să o ducă la capăt până la 1 aprilie 2018.