Tariceanu a petrecut Anul Nou in Tara Sfanta

Tariceanu a petrecut Anul Nou in Tara Sfanta

Dupa trei saptamani de mister, purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, lamureste destinatia concediului lui Tariceanu: Tel Aviv, Israel.

Precizarea, la solicitarea EVZ, vine dupa ce presa a vehiculat inca din decembrie anul trecut un alt loc - Andorra. Informatia privind Andorra a ajuns la agentiile Rompres si Mediafax (care au difuzat stirea) din surse apropiate guvernului si PNL.

Povestea unei „stiri” Stirea privind concediul premierului Tariceanu a aparut pe fluxul de stiri al agentiei Mediafax pe 28 decembrie, la ora 15.12. Intr-o prima forma, stirea, care cita „surse apropiate premierului”, spunea ca „premierul Calin Popescu-Tariceanu a intrat intr-o scurta perioada de concediu si intentioneaza sa sarbatoreasca Anul Nou in strainatate, impreuna cu familia, urmand sa revina in tara la sfarsitul primei saptamani din anul viitor”.

Stirea continua: „Spre deosebire de anii precedenti, premierul si-a propus sa sarbatoreasca Revelionul intr-o statiune din strainatate”, au afirmat sursele citate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agentia Rompres a difuzat, la randul ei, o stire despre premier, aducand o informatie in plus: destinatia Andorra. O ora mai tarziu, si Mediafax a completat stirea, indicand acelasi loc.

Pe 29 decembrie, EVZ a preluat pe prima pagina stirea Mediafax, precizand sursa. La fel si „7 plus”, aproape cuvant cu cuvant, insa fara citarea agentiei. Concediul premierului a redevenit stire la inceputul anului. „Tariceanu a trecut in Noul An in Andorra”, a titrat „Click” pe 3 ianuarie: premierul s-a aflat de Revelion, „impreuna cu sotia, Ioana, si mezinul Mihai, in Andorra, un mic stat din Pirinei, situat la granita dintre Franta si Spania”, „departe de ochii curiosilor romani”.

„Desi premierul nu a anuntat oficial unde isi va petrece Revelionul, se stie ca el a plecat la schi in Andorra”, puncta si „Romania libera”, ca informatie de background intr-o stire mica despre vacantele politicienilor la Predeal.

„Libertatea” a ales o abordare populista: „Voi la plimbare, noi sub nameti!”, titlu sub care erau trecute in revista vacantele de peste hotare ale edililor Capitalei si ale lui Tariceanu. „Libertatea” puncteaza insa ca desi apropiati ai premierului au confirmat destinatia Andorra, purtatorul de cuvant a negat.

Incercari de dezmintire Purtatorul de cuvant al guvernului, Camelia Spataru, sustine ca i-a sunat pe reprezentantii agentiilor Mediafax si Rompres imediat dupa ce a vazut stirile pentru a nega informatia. „Pe mine nu m-a sunat nimeni sa ma intrebe daca premierul este in Andorra sau nu, iar cand le-am cerut sa dea dezmintire mi-au spus ca acest lucru se va intampla doar daca le spun destinatia reala”, ne-a declarat Camelia Spataru.

Chiar si in aceste conditii, ea nu a transmis insa si o dezmintire oficiala, scrisa, catre redactii, pe motiv ca nu considera ca era necesar un astfel de demers avand in vedere faptul ca in stirile celor doua agentii nu era citata nicio sursa oficiala. Spataru a infirmat informatia chiar si dupa  prima sedinta de guvern din acest an, de fata cu toti ziaristii acreditati, insa nici de aceasta data nu au aparut dezmintiri in presa.

IPOTEZE

Diversiune a serviciilor secrete?

Dupa aproape o luna de la eveniment, oficial, Guvernul Romaniei a anuntat ca premierul Calin Popescu-Tariceanu si-a petrecut vacanta in Israel. Secretomania ridica insa mai multe semne de intrebare. Stirea reprezinta o gafa jurnalistica sau pista „Andorra” a fost lansata cu buna stiinta de serviciile secrete care au dorit astfel sa-i asigure o securitate sporita premierului? Mai ales ca acesta a vizitat o zona in conflict si cu un potential major de insecuritate.

CUM E LA ALTII

Discretie sau instrument de imagine

Destinatiile de vacanta pe care si le aleg sefii de stat si de guverne din alte parti ale Europei sunt rareori facute publice in mod oficial, insa traditia politica ofera in anumite state o serie de reguli nescrise in privinta concediului inaltilor demnitari.

In traditia politica germana, de exemplu, liderii politici pastreaza discretia asupra vacantelor, presa aratandu-se prea putin interesata de astfel de aspecte, considerate in general ca tinand de viata privata. Angela Merkel si-a insusit aceasta regula nescrisa, neinformand publicul cu privire la destinatiile de concediu.

In alte state discretia nu este o norma, liderii politici alegand sa-si mediatizeze vacantele mai ales din ratiuni de imagine. Este cazul premierului italian Romano Prodi care nu ezita sa se lase fotografiat de presa incarcand portbagajul masinii de familie pentru a pleca impreuna cu sotia in vacanta anuala din Toscana.

Vizibila pana la saturatie este si persoana privata Nicoals Sarkozy. Presedintele francez a rupt traditia politicii franceze cu privire la viata privata a liderilor de la Elysee, lasand publicul sa afle poate prea mult din viata sa particulara si, mai ales, sentimentala, fapt care i-a afectat popularitatea. In privinta vacantelor, Sarkozy nu a facut nicio clipa un secret, oferind presei chiar si indicii cu privire la finantarea sejururilor sale care i-au daunat imaginii.

Opozitia din Franta a avut astfel ocazia sa-l critice pe Sarkozy pentru ca a folosit in vacante avionul si iahtul personal al miliardarului Vincent Bollore, socialistii intrebandu-se public in repetate randuri ce avantaje asteapta acum magnatul daca finanteaza sejururile presedintelui.