Premierul a votat cu cartea de alegător, document de identitate care nu figurează printre cele acceptate de reglementările pentru alegeri.
Premierul Călin Popescu- Tăriceanu a votat ieri cu cartea de alegător, susţine membra comisiei de votare, căreia acesta i-a înaintat documentul de identitate. Cartea de alegător nu figurează printre documentele prevăzute de lege pentru acest scrutin. Tuş insuficient pentru premier Şeful guvenului a votat, ieri-dimineaţă, în jurul orei 10.30, la Grupul sportiv şcolar nr. 5 din Calea Plevnei. După ce a ieşit din cabina de vot, s-a dus la masa unde erau membrii comisiei şi a deschis în faţa acestora unul dintre buletine. Premierul a întrebat dacă ştampila este vizibilă, invocând faptul că tuşul nu era suficient pentru toate buletinele şi se temea că votul ar putea fi invalidat. După ce i s-a răspuns că votul este valabil, a introdus buletinele în urnă. Ulterior, Tăriceanu le-a spus ziariştilor că a votat pentru echipa liberală. Lăsat să voteze ilegal din jenă După plecarea premierului, o membră a secţiei de votare a declarat că Tăriceanu a votat în baza cărţii de alegător. „L-am lăsat să voteze pentru că mi-a fost jenă să-i fac observaţie. Am întrebat preşedintele de comisie şi dânsul a spus că instrucţiunile de la primărie prevăd că e valabilă cartea de alegător pentru votare şi uite aşa avem o controversă“, a spus Florica Spânu, reprezentant PNŢCD în comisia de votare.
Iniţial, preşedintele secţiei de votare, Florian Chelu, a susţinut că premierul ar fi votat cu cartea de identitate provizorie, având în vedere că Tăriceanu votează pentru prima dată în sectorul 6, deoarece şi-a schimbat domiciliul. Atenţionat de ziarişti că o persoană din comisia de votare a confirmat deja că premierul a folosit o carte de alegător, Chelu a afirmat că, „dacă este confirmat, votul nu este valabil“. El a anunţat ulterior că va trimite Biroului Electoral al sectorului 6 două procese-verbale în care va semnala faptul că premierul a votat cu cartea de alegător şi, respectiv, că ar fi arătat membrilor comisiei opţiunea sa de vot. Ce prevede legislaţia în domeniu Potrivit legii privind alegerea administraţiei locale (67/2004), cetăţenii români pot vota cu carte de identitate, carte de identitate provizorie, buletin de identitate, paşaport de serviciu, paşaport diplomatic sau carnet de serviciu militar pentru elevii din şcolile militare. La începutul acestui an, guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pe tema alegerii administraţiei locale, dar prevederea referitoare la actele de identitate a fost menţinută în aceeaşi formă. Potrivit legii, în cazul în care buletinul de vot se deschide în aşa fel încât secretul votului nu mai este asigurat, acesta se anulează şi se dă alegătorului, numai o singură dată, un nou buletin de vot. PREA TÅRZIU Votul premierului nu mai poate fi anulat Asociaţia Pro Democraţia (APD), condusă de Cristian Pârvulescu a sesizat atât Biroul Electoral Municipal (BEM), cât şi Biroul Electoral Central (BEC) cu privire la cele întâmplate la secţia unde a votat premierul, a declarat preşedintele BEM, Ileana Dănăilă. Ea a redirecţionat cererea către Biroul Electoral al sectorului 6 care trebuie să verifice „dacă s-a permis sau nu exercitarea dreptului de vot pe baza unui alt act de identitate decât cel prevăzut de lege şi cine a făcut acest lucru“. Ileana Dănăilă a sugerat că membra secţiei de votare riscă sancţiuni.
„Alegătorul trebuie să se supună legii, dar cel care are obligaţia de a respecta legea în secţiile de votare este preşedintele secţiei şi ceilalţi membri“, a mai spus Dănăilă. Potrivit acesteia, votul premierului Tăriceanu nu poate fi anulat pentru că buletinele au fost introduse în urne. Dănăilă a precizat că premierul nu a încălcat legea atunci când ar fi dezvăluit cu cine a votat, după ieşirea din cabina de vot, deoarece legea sancţionează numai persoana care face public votul unei alte persoane.