Targul pentru saraci incalca normele sanitare

Targul second-hand de la Curtea de Arges este cel mai mare din sudul tarii, spun comerciantii.

Cu toate acestea, regulile privind comercializarea de imbracaminte si incaltaminte la mana a doua nu sunt respectate, iar autoritatile nu iau nicio masura pentru reglementarea situatiei.

Eticheta obligatorie

Multi dintre locuitorii Curtii de Arges abia asteapta mijlocul saptamanii ca sa viziteze targul. Sunt doua categorii de cumparatori, spune Gicu Nitu, comerciant venit din judetul Valcea in targul argesean.

„Vin aia saraci, care cauta in gramezile in care hainele costa un leu bucata. Si iau de toate, ieftin sa fie. Ceilalti clienti vin aici de fite. Cauta doar haine de firma si se tocmesc pentru doi lei. Am cliente doctorite, care vin si iau cu sacul”, povesteste omul.

De la 1 mai anul trecut, hainele la mana a doua trebuie sa aiba etichete pe care trebuie sa fie trecute numele si adresa persoanei care a facut dezinfectia si dezinsectia produsului, tipul operatiunii de curatare si data la care a fost facuta, denumirea comerciala a solutiilor folosite.

Hotararea de Guvern 163 din 2007, care reglementeaza aceasta activitate, a aparut in februarie, iar comerciantii de haine second-hand aveau termen pana la 1 mai 2007 ca sa lichideze stocurile vechi, urmand ca marfa „noua” sa respecte conditiile de mai sus. In targul argesean nici acum hainele nu au vreo eticheta, in afara celor originale, uneori tocite de spalat si cu text ilizibil.

„Nu noi trebuie sa verificam etichetele. Noi incasam taxa de intrare si atat”, spune Ana Hiru, directorul Serviciului Public Piete, Targuri si Oboare, cea care administreaza targul de vechituri.

Cristian Libertatu, directorul Oficiului pentru Protectia Consumatorului pe regiunea Muntenia, spune ca vor incepe controalele si in targul de la Curtea de Arges. „O sa facem control si o sa verificam respectarea legii in ceea ce priveste comercializarea produselor second-hand”, promite directorul.

Argesenii nu par deranjati ca hainele nu au etichete, conform legii. „Oricum, cine cumpara de aici duce haina acasa si o spala, nimeni nu se imbraca direct cu ea”, crede Marieta Tolu, din Curtea de Arges.

Comerciantii stiu de obligatiile pe care le au, dar spun ca, decat sa gaseasca o firma care sa puna etichetele, dupa ce o alta le-a dezinfectat, mai bine renunta. „Abia ne intretinem familiile din ce vindem si stam si pe ger, si pe caldura aici. Daca mai dam bani pe etichete, se duce dracu’ toata osteneala noastra”, spune Mariana.

CELEBRU

Mii de clienti saptamanal

Targul de la Curtea de Arges s-a deschis in 1997. Initial, vechiturile erau insirate de-a lungul unei cai ferate scoase din uz, dar acum targul functioneaza in centrul orasului. Anul trecut, perimetrul s-a restrans, intrucat s-a deschis in zona un hipermarket.

Primaria incaseaza anual din taxele pe care le platesc cei aproape 100 de comercianti, in jur de 100.000 de lei. In cele doua zile de targ, pe aici trec mii de clienti din tot judetul Arges, targul fiind celebru datorita marimii si varietatii marfurilor, de la imbracaminte si incaltaminte, la schiuri, clapari si valize.

Ne puteți urmări și pe Google News