„ȚARĂ, ȚARĂ, VREM OSTAȘIi!”. Armata vrea rezerviști voluntari pe bani
- Petre Ţache
- 13 martie 2017, 12:53
Rezerviștii voluntari vor primi, în caz de mobilizare, solde și grade identice cu militarii activi
MApN înceape recrutarea de rezerviști voluntari, care vor completa necesarul de militari al Armatei pe timp de pace și, mai ales, în situații de criză sau de război. Potrivit normelor metodologice care urmează a fi aprobate de ministrul Apărării, Gabriel Leș: „Rezerviştii voluntari sunt destinaţi pentru asigurarea cu prioritate a structurii de forţe a armatei cu resursele umane necesare realizării capacităţii de luptă complete”.
Rezervistul va primi bani și în viața civilă
Rezerviștii voluntari vor primi din partea MApN o soldă de funcţie şi de grad, pentru numărul de zile de participare efectivă la instruire / misiuni", precum și alocație de hrană. În afara perioadelor de instruire sau de misiune, rezerviștii voluntari vor primi o „indemnizaţie lunară în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie pe care sunt încadraţi”, scrie romanialibera.ro. Cu alte cuvinte, rezervistul poate lucra în viața civilă sau în propria gospodărie, dar primește în plus și o mică sumă de bani, lunar, din partea MApN, care știe că poate conta pe el în caz de război.
Voluntarii nu sunt scutiți de misiunile internaționale
Documentele MApN precizează că rezerviștii voluntari vor merge și în teatrele de luptă internaționale: „Rezerviştii voluntari participă la întreaga gamă de misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în condiţiile art. 15 din Legea nr. 121/2011 privind participarea forţelor armate la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului roman”.
Cine a făcut Armata, și are până în 55 de ani, se poate înscrie în program
Pentru posturile de rezervist voluntar, MApN primește candidaturi din partea oricărui cetățean român, indiferent de sex, cu condiția să aibă cel mult 55 de ani – pentru cei care au deja o anumită pregătire militară, sau cel mult 51 de ani – pentru cei care nu au deloc. Candidații pentru posturile de rezervist voluntar trebuie să fi absolvit cel puțin școala generală, dar în funcție de nivelul studiilor vor fi încadrați cu grad de soldat, gradat, subofițer, maistru militar sau ofițer. Pentru anumite domenii se cer în plus să posede permis de conducere sau brevet de pilot. De asemenea, candidații vor avea de susținut probe fizice, teste psihologice și o vizită medicală cu caracter eliminatoriu.
Rezerviștii pot să doarmă în pat cu nevestele lor. Până când sună goarna
Spre deosebire de vechii militari în termen, care erau zi și noapte în unitate, rezerviștii voluntari nu vor fi obligați să locuiască în cazărmi. Ei vor putea locui și acasă, cu condiția să se prezinte la unitate în fiecare zi, iar distanța între domiciliu și unitatea lor militară să fie de cel mult 50 de kilometri. Normele metodologice care vor fi aprobate de ministrul Apărării, Gabriel Leș, se aplică asupra Legii 270 / 2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari.