O contagiune larg răspândită, o rețea mare de oameni de știință și o infrastructură solidă de producție de vaccinuri fac din Brazilia un jucător important în lupta împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.
Cu contagiunea sa răspândită și de durată, vasta rețea de specialiști în imunizare, infrastructura sa solidă de fabricație medicală și mii de voluntari pentru studiile de vaccinuri, Brazilia, care numără aproape 110.000 de victime ale pandemiei Covid-19, a devenit un jucător-cheie în lupta globală împotriva pandemiei.
Potrivit raportului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) cu privire la starea cercetărilor privind vaccinurile anti Covid-19, trei dintre cele mai promițătoare și avansate studii din lume se bazează pe oameni de știință și voluntarii brazilieni, relatează New York Times.
„Sunt foarte optimist”, a declarat Dimas Covas, directorul Institutului Butantan, un producător biofarmaceutic de renume internațional.
Acesta din urmă s-a asociat cu Sinovac (China) pentru unul dintre studiile care a ajuns la a treia etapă a cercetării, în timpul căreia potențialele vaccinuri sunt testate pe 9.000 de persoane.
Aproximativ 5.000 de brazilieni au fost recrutați pentru a sprijini un test de vaccin condus de AstraZeneca, o companie farmaceutică britanico-suedeză, în parteneriat cu Universitatea din Oxford.
O mie de voluntari în plus au fost recrutați în Brazilia pentru a testa un vaccin dezvoltat de compania Pfizer din New York.
Brazilia, unde virusul a infectat peste trei milioane de oameni, are condiții bune pentru aceste teste.
Cu toate acestea, este departe de a fi sigur, potrivit specialiștilor, că testele vaccinului aflate în curs în țară vor câștiga cursa împotriva pandemiei.
Protecționism continental?
Katherine O'Brien, directoarea imunizării în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, a lăudat investițiile Braziliei în fabricarea vaccinurilor împotriva Covid-19.
Dar ea a subliniat că acordurile bilaterale precum cele în care este implicată Brazilie sunt încă în faza de pariu.
„Unele țări vor avea noroc în semnarea contractelor cu un candidat care își va demonstra eficacitatea ”, a observat dr. O'Brien. „Alte țări vor da în judecată candidații care vor eșua și nu vor primi nimic”.
Brazilia, care are aproape 210 milioane de locuitori, are capacitatea de a produce aproximativ 500 de milioane de vaccinuri pe an.
Maurício Zuma, directorul Bio-Manguinhos, unul dintre producătorii care speră să producă vaccinuri împotriva Covid-19, a declarat că, odată ce țara va răspunde cererii interne, vrea să exporte vaccinul către vecinii săi din America de Sud, în mode egal afectate de numeroase cazuri de contaminare cu virusul SARS-CoV-2.
„Intenția noastră este să participăm la o mișcare de solidaritate”, a spus el. Dacă reușim să producem vaccinul aici și terminăm cu un surplus, ne vom asigura, evident, că va fi utilizat în alte țări din America Latină”.