Țara în care sute de persoane au fost executate în 2024

Doliu. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Într-o declarație publicată vineri, Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a exprimat o profundă îngrijorare cu privire la numărul tot mai mare de execuții din Iran, estimând că cel puțin 345 de persoane, inclusiv 15 femei, au fost executate în această țară doar în cursul acestui an.

32 de persoane executate într-o singură zi

Cifrele alarmante cu privire la numărul tot mai mare de execuții din Iran au fost confirmate, conform Reuters, de organizația neguvernamentală Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, care a raportat recent o execuție în masă desfășurată în închisoarea Ghezel Hesar, situată în apropierea capitalei Teheran.

Potrivit IHR, pe 7 august, 29 de persoane au fost executate prin spânzurare, dintre care 26 în cadrul unei execuții colective, un eveniment care a stârnit critici internaționale.

În aceeași zi, alți trei bărbați, condamnați pentru crimă, trafic de droguri și viol, au fost executați într-o altă închisoare din Iran. Această serie de execuții subliniază o tendință îngrijorătoare, în care aplicarea pedepsei capitale pare să fie utilizată pe scară largă pentru infracțiuni care nu implică omucidere, o practică opusă normelor internaționale în domeniul drepturilor omului.

Familiile deținuților nu au fost informate în prealabil

Volker Turk, Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, a transmis prin intermediul purtătoarei de cuvânt Liz Throssell că această situație este extrem de îngrijorătoare.

ONU. Sursa foto: Pixabay

Throssell a subliniat că impunerea pedepsei cu moartea pentru infracțiuni care nu implică o omucidere voluntară contravine principiilor fundamentale ale drepturilor omului. De asemenea, ea a atras atenția asupra faptului că, în multe cazuri, execuțiile au avut loc fără ca familiile deținuților sau avocații acestora să fie informați în prealabil, o încălcare gravă a drepturilor procesuale.

Conform datelor ONU, aproape jumătate din execuțiile înregistrate în acest an sunt legate de infracțiuni asociate drogurilor, un fenomen care ridică semne de întrebare cu privire la proporționalitatea și justețea pedepselor aplicate.

Organizațiile internaționale cer Iranului să își revizuiască urgent politicile în domeniul justiției penale, având în vedere creșterea alarmantă a numărului de execuții și lipsa de transparență care înconjoară aceste cazuri.