Țara în care își găsesc sfârșitul toate imperiile. După Uniunea Sovietică, a venit rândul americanilor

Sovieticii au plecat de mult, îngroziți de ferocitatea mujaheidinilor. Acum, pleacă și americanii, convinși că nu pot câștiga războiul cu talibanii. Fără sprijinul lor, înșă, autoritățile de la Kabul riscă să împărtășească soarta lui  Mohammad Najibullah liderul comunist afgan, pe care talibanii l-au torturat până la moarte.

Știrile care vin din Afganistan sunt din ce în ce mai crunte. În vreme ce  trupelor americane și internaționale se retrag, talibanii avansează , cucerind orașe noi și amenințând centrele urbane mai mari, singurele protejate cu adevărat de forțele guvernamentale afgane.

Înaintarea talibanilor evidențiază slăbiciunea forțelor regulate și incapacitatea guvernului Kabul de a garanta pacea și securitatea fără ajutorul trupelor străine. Anii trecuți, numai intervenția soldaților NATO și sprijinul aerian dat de forțele SUA au limitat înaintarea talibanilor. Acum, însă, situația de pe teren se schimbă.

Talibanii înaintează iar

În ultimele zile, talibanii au reușit să pătrundă în două provincii din nord, Kunduz și Faryab, provocând mari pierderi armatei afgane și intrând în posesia echipamentului militar oferit de forțele americane.  ,Asaltul asupra capitalei regiunii Faryab, Maimana, a costat viața a 24 de agenți ai forțelor de elită ale armatei afgane și alte zeci de soldați au fost obligați să se predea și să părăsească zona pentru a-și salva viața.

Talibanii, așa cum au procedat în anii 1990, promit că vor cruța soldații care depun armele. De asemenea, încheie  acorduri cu liderii locali pentru a prelua controlul asupra satelor și orașelor fără a recurge la forță.

Un acord pe care mulți, în special în zonele periferice, au decis să-l accepte, conștienți că nu vor veni întăriri din Kabul sau din capitalele provinciale. În încercarea de a pune capăt dezertărilor și acestor tipuri de acorduri, președintele Ashraf Ghani a amenințat că îi va aresta pe cei care colaborează cu talibanii, însă declarațiile sale nu au  niciun efect. Guvernul nu dispune de resursele necesare pentru astfel de operațiuni și nu are niciun interes să-și disperseze trupele , desfășurate pentru apărarea marilor centre urbane.

O armată prea slabă

Slăbiciunea armatei afgane la câteva luni după retragerea trupelor internaționale  nu e deloc liniștitoare. După cum a raportat New York Times, armata depinde excesiv de contractorii străini pentru operațiuni de reparații, întreținere și instruire, ceea ce reduce și mai mult capacitatea militarilor de a rezista odată ce trupele străine părăsesc țara. Aviația este afectată în mod deosebit de această problemă, operațiunile vor fi reduse drastic după retragerea SUA.

Singura soluție avansată până acum de Pentagon este de a determina guvernul de la Kabul să angajeze contractori privați capabili să-i înlocuiască pe cei plătiți de administrația SUA, eludând astfel termenii acordului cu talibanii. Dar, acest lucru ar duce la o creștere a cheltuielilor pentru apărare,acum când lupta împotriva sărăciei e cea mai importantă. De altfel, mai mulți lideri locali au decis să se predea talibanilor pentru că sunt dezamăgiți de guvern, care nu a făcut suficient pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale cetățenilor.

Discuțiile de pace sunt anevoioase

După luni de impas, la mijlocul lunii iunie a avut loc o nouă întâlnire între talibani și trimisii guvernului afgan la Doha, Qatar, pentru a discuta procesul de pace, dar drumul către un acord definitiv între părți este lung. Talibanii nu au prezentat încă o propunere oficială pentru discuții, limitându-se să afirme că viața din Afganistan trebuie reglementată de un „sistem islamic autentic”. Liderul politic al talibanilor, Mullah Abdul Ghani Baradar, a precizat, de asemenea, că femeile și minoritățile vor fi protejate, dar nu a furnizat detalii suplimentare cu privire la drepturile care le vor fi acordate. Între timp, impasul din discuții face jocul talibanilor: care cuceriresc noi teritorii, scrie ziarul italian Il Giornale.