Vaccinul este pus la punct de Universitatea din Oxford și de un laborator britanic.
„Vreau să particip, este contribuția mea la știință”, a explicat medicul pediatru Monica Levi, unul dintre voluntarii din São Paulo care participă la unul dintre cele mai avansate programe de vaccin împotriva coronavirusului, care a ucis deja peste 87.000 de oameni în Brazilia.
„Credo-ul meu este vaccinarea. Așadar, trebuie să fiu în concordanță cu ceea ce cred eu ”, adaugă dr. Levi, în vârstă 54 de ani, care lucrează de 23 de ani la Clinica specializată în boli infecțioase parazitare și în imunologie Cedipi din metropola sud-americană.
Monica Levi este unul dintre cei 5.000 de „cobai” participanți în Brazilia la testele de fază III - ultima înainte de aprobare - a vaccinului ChAdOx1 nCoV-19, dezvoltat de Universitatea din Oxford și laboratorul britanic AstraZeneca, testat în Marea Britanie și în Africa de Sud.
Brazilia este, de asemenea, prima țară care a lansat testele de fază III ale vaccinului chinez Coronavac, de la laboratorul Sinovac Biotech.
Voluntarii sunt recrutați în principal din rândurile profesioniștilor din domeniul sănătății, care, prin meseria lor, sunt cei mai expuși la virus în această țară, al doua cel mai afectată din lume de pandemia Covid-19 după Statele Unite.
Când Monica Levi a spus familiei că va fi cobai, cele două fiice ale sale au acceptat decizia ei, iar prietenii ei au felicitat-o. Unii colegi au considerat că este o „alegere riscantă, dar curajoasă”.
Jumătate dintre voluntari primesc vaccinul, în timp ce celorlalți li se administrează un placebo. Pentru a limita efectele secundare, toți cobaii iau paracetamol în primele 24 de ore.
Monica Levi, care a primit o injecție la 21 iulie, descrie că a resimțit „dureri de cap și transpirații reci” în prima zi.
„Dar nu știu dacă mi s-a administrat vaccin sau un placebo”, spune ea. Ea va ști doar într-un an, timp în care toți voluntarii vor trebui să meargă periodic la consultații medicale. „Ni se va lua sânge iar probele vor fi analizate de Universitatea din Oxford”, spune Monica Levi.
Cele mai mari laboratoare din lume se află într-o cursă contra cronometru, științifică dar și comercială, pentru a opri răspândirea Covid-19, care a infectat deja peste 16 milioane de oameni (inclusiv 2,5 milioane în Brazilia) și a ucis mai mult de 650.000 în întreaga lume.
„În mod normal, un vaccin este autorizat la finalizarea studiului. Dar, cu această pandemie, ne confruntăm cu o situație de urgență și este posibil ca organismele de reglementare să dea undă verde cu date încă parțiale”, subliniază Monica Levi.
„Nu trebuie așteptat un an. Mulți oameni vor muri dacă respectăm protocoalele obișnuite”, insistă ea.
Vaccinul de la Universitatea din Oxford „este deja produs pe scară largă chiar și fără a fi omologat. Când va fi autorizat, vom avea o cantitate mare disponibilă, iar producția nu va începe de la zero ”, susține dr. Levi.
Dar dacă vaccinul se dovedește a fi ineficient, „totul se va duce de râpă”, spune ea.