Rezultatele preliminare ale unui sondaj ce a fost realizat după referendumul organizat, duminică, de Elveția, arată că 2/3 din participanți sunt de acord cu căsătoria între persoanele de același gen.
Două treimi dintre locuitorii Elveției (64%) s-au pronunţat în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, potrivit estimărilor publicate de institutul de sondaje gfs.bern imediat după încheierea referendumului ce a fost organizat, duminică, 26 septembrie, pe această temă.
Această estimare preliminară depăşeşte scorul ce fusese prevăzut de sondajele de opinie făcute care au precedat votul de la referendumul respectic. Acestei inițiative i se opun mai ales Partidul Popular Elveţian (SVP), cel mai mare din „Țara Cantoanelor”, şi anumite grupuri religioase.
Cuplurile de homosexuali puteau să încheie un parteneriat civil
Elveţia a depenalizat homosexualitatea în anul 1942, dar diverse autorităţi de poliţie municipale sau cantonale au ţinut registre ale homosexualilor - în unele cazuri până la începutul anilor '90.
Cuplurile homosexuale puteau deja încheia un pact civil, dar noua lege permite cuplurilor de acelaşi sex să adopte împreună un copil. Cuplurile de femei vor putea, de asemenea, să recurgă la donarea de spermă, una dintre cele mai controversate probleme.
Opozanţii şi-au axat campania pe acest aspect, și au acuzat transformarea copilului în marfă, apreciind că „o căsătorie pentru toţi ucide tatăl”. Unul dintre posterele lor arăta un bebeluş plângând, cu o etichetă de ureche rezervată de obicei animalelor şi cu întrebarea: „Bebeluşi la comandă?”
Conform estimărilor institutului gfs.bern, alegătorii au respins, duminică, o a doua propunere înaintată la iniţiativa tinerilor din Partidului Socialist, denumită iniţiativa Robin Hood.
Ce prevedea legea care a fost denumită Robin Hood
Aceasta prevedea ca veniturile din capital - dobânzi, dividende, de exemplu - să fie impozitate cu o rată de 1,5 ori mai mare decât cea a veniturilor salariale.
Era prevăzută o scutire de la această taxă, a veniturilor de 100.000 de franci elvețieni pe an, însă cele suplimentare urmau să fie utilizate pentru a reduce impozitarea veniturilor mici şi mijlocii sau pentru a finanţa prestaţii sociale precum creşe, subvenţii pentru asigurarea de sănătate sau formare profesională, subliniază site-ul susţinătorilor acestei propuneri. Sondajele de opinie au arătat deja că iniţiativa este un eşec.