Este puțin înainte de ora 18:30, iar prietena lui vrea să știe când se va întoarce în sfârșit acasă. Înapoi la Eitorf, un orășel de lângă Bonn. Habib I. se află la un popas de pe autostradă, la aproximativ 300 de kilometri distanță. Cu câteva ore înainte îi spusese prietenei sale că mai are ceva de făcut. Acum, ea îl întreabă din nou. „Când vii?”
„Înainte de miezul nopții”, răspunde el, sperând. Apoi Habib I. face o promisiune pe care mulți alții au făcut-o înaintea lui, chiar dacă ei înșiși nu o cred cu adevărat. Că aceasta va fi ultima lui afacere. Doar ultima, și că acesta va fi „sfârșitul”. Dar prietena lui îl cunoaște. Da, sigur, el spune asta acum. Dar în cinci luni, totul va începe din nou, spune fata.
Tone de cocaină au invadat Germania în ultimii ani
Cinci? Nu a trecut nici măcar o lună de la ultima livrare de cocaină, iar Habib I. a fost din nou implicat, dacă ținem cont de dosarul ce i-a fost întocmit de polițiști. Un dosar care menționează „narcotice în cantități deloc mici”, ceea ce ar putea fi eufemismul secolului pentru anchetatorii antidrog. Convorbirile telefonice interceptate și fotografiile de supraveghere conturează imaginea celei mai mari cantități cunoscute de cocaină introdusă vreodată în Germania.
O bandă, 10 livrări, 35,5 tone de cocaină, valoare stradală: 2,6 miliarde de euro. Un munte de cocaină într-o cantitate nemaiîntâlnită până acum în Europa - deși probabil este doar vârful icebergului. Anchetatorii sunt siguri că nu au ajuns nici pe departe să o intercepteze pe toată, ținând cont de cantitățile înspăimântătoare.
În luna mai, autoritățile au acționat, efectuând șapte arestări, printre care și cea a lui Habib I., în vârstă de 30 de ani. Procurorii din Düsseldorf îl consideră pe cetățeanul bulgar un jucător important în această bandă care a ridicat contrabanda cu cocaină la un alt nivel. Habib I. ar fi fost liderul echipei însărcinate să extragă stupefiantele din containere, odată ajunse în portul Hamburg din America de Sud.
Autoritățile nu mai fac față flagelului
Se pare că tot pe 17 august 2023 - ziua în care i-a promis prietenei sale că va ieși în sfârșit din joc. În acea după-amiază, un camion încărcat cu un container a ieșit din port și a intrat pe autostrada spre Bremen, urmat de un Mercedes despre care se crede că era condus de Habib I. Containerul era plin cu lemn tropical, material exclusiv pentru iahturi și vile - conform documentelor. Ceea ce face cu atât mai ciudat faptul că acel convoi a ajuns la o fermă de la marginea micului sat Kuhstedt - un loc atât de dărăpănat încât părea că fermierul renunțase de mult să-l mai întrețină.
Cinci oameni așteptau să transporte scândurile de lemn într-un hambar. Al șaselea, însă, se pare că aștepta în Renania vești despre ce ar mai putea fi în container: Ümit D., 39 de ani, considerat a fi liderul bandei din Germania. Un bărbat care a fost membru al clubului de motocicliști Hells Angels.
La 21:08, oamenii legii din Kuhstedt au văzut destul. Nici o cocaină, nici un gram. Au închis containerul. Exact 10 minute mai târziu, o echipă de supraveghere formată din anchetatori de la crimă organizată urmărea cum Ümit D. parca în fața unui McDonald's din Rhineland. Cum a sărit din BMW-ul său și a mers agitat înainte și înapoi, strigând în telefonul mobil. O coincidență? Sau acesta a fost momentul în care și-a dat seama că funcționarii vamali percheziționaseră deja containerul în acea dimineață, în port, și confiscaseră marfa? Nu doar câteva kilograme, nici câteva sute. Erau 7,2 tone de cocaină în valoare de sute de milioane de euro. Toate au dispărut.
Datele sunt tot mai alarmante
Astăzi, Ümit D. se află în spatele gratiilor în așteptarea procesului său. Nici prietena lui Habib I. nu mai trebuie să se întrebe când vine el acasă. Nu înainte de miezul nopții. Și nici după miezul nopții. Ar putea dura câțiva ani.
Este atât de multă cocaină - 35,5 tone - încât nici măcar o semiremorcă nu ar fi suficientă. Chiar dacă doar 25 de tone ar fi fost descoperite în Hamburg, iar restul în străinătate: Este o cantitate atât de mare încât pare logic să presupunem că este vorba de o excepție. O chestiune care se întâmplă o singură dată.
Dar cele 35,5 tone au devenit noua normalitate în contrabanda cu cocaină. Cifrele sunt în creștere dramatică. „Avem livrări de cocaină care ar fi fost de neimaginat în urmă cu cinci sau zece ani”, spune Oliver Erdmann, până de curând investigator principal în domeniul drogurilor la Oficiul de Poliție Criminală din Hamburg. Colegul său anchetator, Michael Schrader, de la vamă, povestește despre momentul în care au găsit 700 de kilograme, ascunse într-un container plin cu fier vechi. Asta se întâmpla în 2017 și a fost un subiect mult dezbătut în presă. Astăzi, descoperirea chiar și a unei tone de cocaină merită doar o scurtă mențiune în ziarul regional Hamburger Abendblatt. Treisprezece rânduri la pagina șapte.
sursa: spiegel.de