Țara din Europa care vrea să importe ciobani din Kârgâzstan. Măsură contra depopulării

Țara din Europa care vrea să importe ciobani din Kârgâzstan. Măsură contra depopulăriiSardinia se depopulează. Sursa: Dreamstime.com

Țara din Europa care importă ciobani. Filiala locală a sindicatului național al fermierilor, Coldiretti, a ajuns la un acord cu autoritățile din Kârgâzstan pentru a trimite aproximativ o sută de fermieri locali pe insula mediteraneeană, în încercarea de a menține vie tradiția agricolă a acesteia.

Țara care are probleme mari într-o zonă. Sardinia din Italia, o insulă mediteraneeană cunoscută pentru apele sale cristaline, plajele de nisip asemănătoare cu cele din Caraibe și producția brânzei tipice de lapte de oaie pecorino, cu aromă puternică, se confruntă de mult timp cu problema depopulării.

Între 2019 și 2020, cele mai recente date puse la dispoziție de autoritățile regionale, populația insulei a scăzut de la 1.587.413 la 1.509.044 de locuitori. Fenomenul a afectat cel mai mult zonele rurale ale Sardiniei, lăsându-i pe mulți îngrijorați de dispariția tradițiilor insulei – inclusiv a producției sale tipice de lapte – pe măsură ce ciobanii locali îmbătrânesc, iar tinerii părăsesc insula.

Autoritățile locale au găsit acum o soluție: importul de ciobani din Kârgâzstan. Filiala din regiune a Coldiretti, cel mai mare sindicat al fermierilor din Italia, a ajuns recent la un acord cu ministrul muncii din Kârgâzstan pentru a demara un proiect pilot care ar urma să aducă pe insulă aproximativ 100 de ciobani kârgâzi și familiile lor.

Țara unde se importă oameni. Ciobanii ar trebui să ajungă pe insulă anul viitor

Potrivit oficialilor Coldiretti din Sardinia, sindicatul identifică Kârgâzstanul ca fiind o țară care are tradiții de păstorit similare cu cele din Sardinia, unde se practică de secole creșterea oilor.

Ciobanul de pe Transalpina, care, deși are facultate, preferă să stea cu oile.

Ciobanul de pe Transalpina, care, deși are facultate, preferă să stea cu oile. Sursa foto: pandurul.ro

Ciobanii kârgâzi vor fi găzduiți în mici centre rurale din Sardinia, unde vor urma inițial un stagiu de ucenicie care ar putea fi transformat ulterior într-un contract pe termen lung. De asemenea, vor fi însoțiți de personalități care îi vor ajuta să se integreze în cultura și comunitățile locale.

Scopul final, în cazul în care proiectul pilot va avea succes, este de a aduce mii de ciobani kârgâzi în Sardinia.

De ce să mergem până în Kârgâzstan pentru a găsi ciobani fezabili și cu aceleași idei pentru a continua tradiția creșterii ovinelor în Sardinia? Deși în această vară a existat un număr semnificativ de imigranți care au debarcat pe țărmurile Italiei, Coldiretti a declarat că este dificil să se găsească lucrători pe termen lung dispuși să lucreze în zonele rurale și interioare ale Sardiniei. Pe de altă parte, ciobanii kârgâzi sunt obișnuiți să trăiască în comunități mici și sunt familiarizați cu creșterea oilor, a declarat sindicatul.

Guvernul din Kârgâzstan nu a lansat încă un apel pentru ciobanii locali care doresc să se mute pe insula mediteraneeană.

sursa: euronews.com

Ne puteți urmări și pe Google News