Sistemele de apărare vândute de SUA către Japonia, anul trecut, ajung la costuri uriașe.
Ultimul dintre cele opt distrugătoare construite de Japonia, pentru a intercepta rachete balistice, a început să fie testat înainte de-a fi pus în funcțiune. Distrugătorul, botezat Haguro, a părăsit joi dimineața șantierul nava al constructorului Japan Marine United Corporation, aflat în apropiere de orașul Yokohama și la sud de capitala Tokyo.
Nava are o lungime de 170 de metri, cântărește 8.200 de tone, este echipată cu celule ale sistemului de lansare verticală 96 Mk 41, care pot lansa o varietate de rachete, inclusiv cele destinate pentru a intercepta rachetele balistice și va fi funcțională anul viitor. Haguro este al optulea distrugător deținut de Japonia, pentru autoapărare maritimă. Principalul pericol pentru Japonia ar fi un atac lansat de Coreea de Nord.
Japonezii au anunțat că renunță la desfăşurarea pe teritoriul țări a sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore. În urmă cu câteva zile, niponii anunțaseră suspendarea acestui program.
„Consiliul naţional de securitate a discutat acest subiect şi a ajuns la concluzia că desfăşurarea Aegis Ashore (...) trebuie anulată”, a afirmat Taro Kono, ministrul japonez al Apărării. La începutul anului trecut, Statele Unite ale Americii au vândut două sisteme de apărare împotriva rachetelor Aegis Ashore și alte echipamente militare Japoniei la un cost estimat de 2,15 miliarde USD.
Însă achiziţionarea şi întreţinerea vreme de 30 de ani a acestui sistem terestru al producătorului american Lockheed Martin au fost evaluate la 4,2 miliarde de dolari.
Două sisteme de acest tip urmau să fie instalate pe teritoriul japonez, unul în regiunea Akita (nord), altul în regiunea Yamaguchi (vest). Costul total al programului va fi foarte ridicat. Guvernul de la Tokyo anunțase că propulsoarele rachetelor de interceptare nu pot să recadă peste zone locuite. Asta ar însemna o creștere substanțială a costurilor.
„Nu trebuie să existe fisuri în sistemul de apărare din ţara noastră”, a afirmat premierul, care a mai precizat că ar trebui găsite și alte alternative pentru apărare.
sursa: defensenews.com