Tara are nevoie de multi ingineri

Tara are nevoie de multi ingineri

Facultatile cu profil tehnic vor scoate la bataie, pentru anul 2007-2008 peste 23.000 de locuri fara taxa.

Cele mai multe locuri pentru candidatii la facultate vor fi, in anul scolar 2007-2008, in domeniile stiintelor ingineresti. Astfel, peste 23.000 de tineri vor fi acceptati in una dintre facultatile cu acest profil din tara.

Majorarea numarului de locuri este efectul unei cereri crescute de specialisti pe piata muncii, unele companii ajungand in situatia de a apela la ingineri din strainatate.

Desi toate specializarile ingineresti sunt la mare cautare, in top se afla IT-ul, constructiile, telecomunicatiile si constructiile de masini. Investitiile straine si fondurile comunitare au determinat ritmul accelerat al dezvoltarii economiei din Romania.

Ne puteți urmări și pe Google News

O statistica realizata in ultimul an de Universitatea Tehnica Cluj-Napoca arata ca 90% dintre absolventi s-au angajat, in primul an de la incheierea studiilor universitare, in domeniul absolvit.

Absolventii „fug afara”

Companiile din aria inginereasca au dezvoltat o serie de parteneriate cu facultatile de profil pentru a-si asigura forta de munca in anii urmatori. Cu toate acestea, numarul specialistilor este prea mic fata de cerere.

Radu Munteanu, rectorul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca, spune ca reprezentanti ai concernelor din toate domeniile industriei vin in universitate pentru a solicita studenti, insa cererea lor depaseste tot timpul oferta. El precizeaza ca toate tarile industrializate se confrunta cu aceasta situatie.

Pe de alta parte, multi dintre absolventii romani prefera sa plece in afara tarii, unde salariile le depasesc cu mult pe cele pe care le-ar putea obtine in tara.

Salarii cu 60% mai mari Previziunile economice pentru anii urmatori arata ca cererea de ingineri va fi in continua crestere. Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), spune ca expansiunea va fi puternic resimtita in constructii, mediu, industria constructoare de masini, tehnologia informatiei si comuni-catii.

Ghizdeanu vorbeste de o crestere cu 10.000 de locuri de munca numai in domeniul constructiilor, dar si de o majorare a salariilor in acest domeniu. Se estimeaza ca pana in 2010, salariul brut in acest domeniu se va majora cu aproape 60% fata de 2006.

Un absolvent cu pregatire inginereasca poate debuta cu un salariu de 500-600 de euro, in vreme ce absolventii altor profiluri isi incep cariera cu un salariu de 250-300 de euro.

Situatie

Import de specialisti Absolventii facultatilor din domeniul tehnic nu vor avea dificultati in gasirea unui loc de munca. O serie de companii au ajuns sa apeleze la specialisti din strainatate.

Andreea Lupan, manager general al Barnett McCall Recruitment, spune ca multinationale din toate domeniile ingineresti se orienteaza spre straini, in special pentru pozitiile de conducere.

Se ajunge insa la aceasta situatie si pentru ca acestia sunt mai eficienti decat romanii, in sensul ca sunt obisnuiti sa respecte anumite standarde si termenele-limita.