Țânțarul tigru se răspândește rapid în Europa

Țânțarul tigru se răspândește rapid în EuropaSursa: Arhiva EVZ

Autoritățile sanitare pariziene acționează în capitala Franței pentru prima dată în cazul țânțarilor tigru, purtători de virusuri Zika și Dengue, care avansează rapid prin nord-estul Europei.

Ţânţarul tigru ameninţă Europa. Autoritățile sanitare din Paris au dezinsectat zone din capitala Franței. Este pentru prima dată pentru a ucide țânțarul tigru, purtători de boli mortale, transmite The Guardian.

Avansul rapid al insectei prin nordul Europei ar fi fost accelerat de schimbările climatice. Drumurile au fost închise. Oamenilor li s-a cerut să rămână în casele lor din sud-estul Parisului în primele ore ale zilei de joi. Responsabilii cu controlul dăunătorilor pulverizau insecticid în spațiile verzi și alte zone de reproducere a țânțarilor.

Cum luptă francezii cu insectele

Astfel de scene sunt obișnuite în orașele tropicale. Totuşi, devin tot mai frecvente în Europa. Ţânțarul tigru, care poate transmite virusurile Dengue, Chikungunya și Zika, se răspândește din Asia de sud-est.

Sursa: arhiva EVZ/ Ţânţarul tigru

„A fost o premieră la Paris, dar nu este prima în Franța”, a declarat pentru televiziunea BFM viceprimarul Parisului, Anne Souyris. Ea a precizat că sudul Franței este afectat de țânțarul tigru de câțiva ani.

Organismul regional de sănătate al capitalei franceze, ARS Ile-de-France, a declarat că zona vizată pentru fumigație se afla la 150 de metri în jurul casei unei persoane din districtul 13 al capitalei care a contractat febra dengue în timpul călătoriei.

„Aceste operațiuni sunt efectuate pentru a reduce riscul de transmitere a dengue după ce a fost detectat un caz”, se arată într-un comunicat.

O a doua operațiune de dezinsecție a fost planificată peste noaptea de joi spre vineri. În suburbia Colombes, la nord-est de centrul Parisului, o a doua persoană s-a îmbolnăvit de febră dengue. Aceasta a revenit dintr-o călătorie în străinătate.

Ce reprezintă ţânţarul tigru

Autoritățile încearcă să împiedice dezvoltarea unui lanț de transmitere în regiunea Paris, care găzduiește aproximativ 12 milioane de oameni. Dacă țânțarul tigru înțeapă o persoană care a adus un virus din străinătate, atunci acesta devine purtător al bolii.

Țânțarul tigru, cunoscut și sub denumirea de Aedes albopictus, a ajuns în sudul Europei în prima decadă a acestui secol și de atunci a avansat rapid spre nord, stabilindu-se în Franța, Germania și Elveția. Experții în sănătate spun că a prosperat pe continent în parte din cauza schimbărilor climatice, vremea mai caldă scurtând perioada de incubație a ouălor sale, în timp ce iernile nu mai sunt suficient de reci pentru a ucide dăunătorii.

După ce a fost observată  în Franța în 2004, insecta este prezentă în 71 din cele 96 de regiuni. Este prezentă şi în zonele apropiate de coasta Canalului de nord.

„Suntem convinși că este un risc care va crește”, a avertizat Marie-Claire Paty. Şefa unități de monitorizare a bolilor transmise prin insecte din cadrul organismului de sănătate publică Sante Publique a făcut declaraţia  pentru AFP încă din luna aprilie.