De ce țânțarii preferă să muște anumiți oameni. Ce persoane sunt cele mai expuse

Sursa: Arhiva EVZ

De ce țânțarii preferă să muște anumiți oameni. Ce au descoperit oamenii de știință. Cercetătorii au încercat să identifice de ce doar anumite persoane par să atragă mai mulți țânțari decât alții.

De ce țânțarii preferă să muște anumiți oameni. Ce au descoperit oamenii de știință. Cercetătorii au făcut un experiment pe scară largă pentru a afla ce anume îi atrage pe țânțari să muște în special anumiți oameni. Au aflat că persoanele care emit o cantitate mai mare de acizi carboxilici sunt „gustările” preferate ale țânțarilor.

„Am fost foarte motivați să încercăm să dezvoltăm un sistem prin care să putem studia comportamentul țânțarului african care transmite malaria într-un habitat natural”, a declarat McMeniman.

De ce țânțarii preferă să muște anumiți oameni. Ce au descoperit oamenii de știință

Totodată, oamenii de știință au vrut să compare preferințele olfactive ale țânțarilor. Aceştia au dorit să observe capacitatea insectelor de a urmări mirosurile pe distanțe de 20 de metri. De asemenea, să le studieze în timpul orelor în care sunt cele mai active, între orele 22:00 și 2:00.

Oamenii de știință au amenajat un spațiu de mărimea unui patinoar în care se aflau șase corturi. Aici urmau să doarmă participanții la studiu. Astfel, mirosul unic al participanților a fost distribuit în spațiul principal. S-au folosit tuburi în care se aflau materiale absorbante, încălzite și îmbibate cu dioxid de carbon. Acestea imitau  mirosul unui om care doarme.

Tânţari. Sursa foto: Pixabay

Sute de țânțari din instalația principală de 20 de metri pe 20 de metri au fost apoi „răsfățați” cu mirosurile subiecților adormiți. Cu ajutorul unor camere, cercetătorii au urmărit deplasarea țânțarilor către diferitele probe.

Mirosul din secrețiile pielii joacă un rol important

Un participant, identificat ca subiectul 33, a fost atracția numărul 1 pentru țânțari. Ciorapii subiectului au fost de 100 de ori mai atrăgători pentru țânțari. Când vine vorba de Aedes aegypti, țânțarii de sex feminin preferă să folosească sângele uman pentru a-și alimenta producția de ouă.

De asemenea, ţânțarii au fost atrași cel mai mult de acizii carboxilici din aer, inclusiv de acidul butiric, un compus prezent în brânzeturi. Acești acizi carboxilici sunt produși de bacteriile de pe pielea noastră.

În timp ce acizii carboxilici atrăgeau țânțarii, insectele păreau să fie alungate de o altă substanță chimică numită eucaliptol, care este prezentă în plante. Cercetătorii au presupus că una dintre mostrele cu o concentrație mare de eucaliptol ar fi putut fi legată de dieta unuia dintre participanți, relatează CNN.