În perioada verii, țânțarii ne dau mari bătăi de cap. Ei sunt atrași de anumite tipuri de sânge, dioxidul de carbon din respirație și mirosurile naturale. Micile momente de relaxare în aer liber pot fi stricate de aceste insecte, însă îi poți ține la distanță cu ajutorul unor mici trucuri.
Pe perioada verii, mulți preferă să își petreacă serile în propria grădină, în aer liber. Totuși, micile momente de relaxare și răcoare ar putea fi stricate de inamici. Țânțarii apar mereu seara, iar ei sunt atrași de anumite tipuri de sânge, de dioxidul de carbon din respirație sau de mirosurile naturale.
Țânțarii sunt destul de incomozi și asta nu doar pentru bâzâitul lor deranjant, ci mai degrabă din cauza înțepăturilor care pot fi o adevărată pacoste. Experții spun că insectele sunt atrase de anumiți factori, principalul fiind compoziția genetică. De exemplu, persoanele cu grupa de sânge A sunt mușcate mai des. Alți factori în atragerea țânțarilor sunt cantitatea de dioxid de carbon pe care o emiteți atunci când expirați, acidul lactic pe piele și aromele naturale.
Cinci sfaturi utile pentru a ține țânțarii la distanță
Indiferent de factorii care atrag aceste mici insecte, ele pot fi ținute la distanță. Iată cinci sfaturi pentru a scăpa de țânțari și a te bucura de serile liniștite în grădină sau pe terasă.
1. Menține temperatura corpului scăzută.
Specialiștii spun că țânțarii vânează atât după miros cât și după vedere, deoarece pot aprecia dioxidul de carbon și mirosul corpului. Din acest motiv ei recomandă ca temperatura corpului să fie una scăzută, pentru a fi mai greu de găsit pentru țânțari. Dacă consumați băuturi alcoolice, puteți fi o țintă ușoară. Evitați să purtați haine închise la culoare, pentru că ele atrag căldura. Culorile deschise vă ajută să mențineți temperatura corpului mai rece.
2. Spray împotriva țânțarilor
Aceste soluții nu asigură că țânțarii vor sta departe, însă îi pot împiedica să înțepe. Astfel de produse se găsesc în magazine, însă le puteți prepara și în casă, pe bază de plante. Puteți folosi ulei de eucalipt, citronella, lavandă și mentă.
3. Folosiți ventilatorul
Ventilatorul poate fi descurajant pentru țânțarii care vor să atace. Chiar dacă sunteți în aer liber, un ventilator că poate ajuta să țineți insectele la distanță, aste pentru că ele nu pot face curentului, nefiind atât de puternice.
4. Fumul ține țânțarii departe
Pentru a ține insectele departe pe timpul nopții, puteți încerca să faceți un foc de lemn. Fumul va ține țânțarii departe.
5. Evitați să aveți în preajmă apă
Chiar și un pahar de apă de băut lăsat neacoperit poate deveni un teren propice pentru ouăle de țânțari. Evitați apele stătătoare sau orice alt recipient cu apă, lăsat descoperit, potrivit laverdad.es.