Al treilea pilon, accelerarea transformării verzi.

În al patrulea rând, o suveranitate europeană reală. Să reducem dependența noastră de străinătate în producția de medicamente, de exemplu, și să relocăm investițiile în Europa”.

În răspunsul la întrebările jurnaliștilor, Macron a subliniat că împrumutul de 500 de miliarde va fi folosit pentru a transfera bani către regiunile și sectoarele cele mai afectate. „Avem deci un răspuns bugetar la nivel european, pentru prima dată ajutorul va fi distribuit nu pe bază națională, ci în baza nevoilor diferitelor regiuni.

Este mai puțin decât au solicitat unele țări, dar mai mult decât ceea ce alte țări au fost dispuse să acorde. Cu toate acestea, mecanismul din spatele acestui ajutor reprezintă o revoluție în filozofia Uniunii Europene”.

Merkel: „Vrem să acceptăm provocarea și să facem față concurenței din partea giganților internaționali pentru a putea crea grupuri mari /de firme/ care pot oferi Europei o independență reală în ceea ce privește bunurile esențiale, cum ar fi medicamentele și tehnologiile”.

Macron: „Trebuie să schimbăm legislația din domeniul concurenței, care până acum a împiedicat nașterea unor campioni europeni în domeniu”.

În ceea ce privește rolul celorlalți parteneri europeni, Macron a subliniat că „nu poate exista un acord al celor 27 de membri fără un acord preliminar între Franța și Germania. Este o acțiune necesară și noi am realizat-o.

Acum o propunem celorlalți membri, dar este vorba de un progres fără precedent, realizat după săptămâni de muncă intensă în aceste condiții speciale. Nu venim cu un pachet deja decis și parafat”.

Merkel: „Este important să cădem de acord asupra unui mecanism care ne va permite să găsim fondurile necesare. Știm că la început am avut concepții diferite, dar am reușit să găsim un acord între Franța și Germania, este un pas foarte important înainte și va permite un răspuns adecvat care să totalizeze o mie de miliarde de euro”.

Merkel a mai adăugat: „Apoi vom vedea cum vom putea folosi acești bani, dar între timp am găsit o modalitate de a-i obține”.

În ceea ce privește atitudinile antidemocratice din Ungaria, Merkel a răspuns jurnaliștilor că „există unii care nu doresc o Europă puternică, dar noi apărăm valorile europene și democrația. Antisemitismul, conspiraționismul, extrema dreaptă și extrema stângă există, dar suntem siguri că statele-națiuni nu reprezintă răspunsul la aceste provocări. Germania va putea depăși criza doar dacă întreaga Europă o va depăși”.

Macron a mai declarat jurnaliștilor: „Teama de virus se transformă în ura față de celălalt, dar credința noastră este că ideea democratică și visul pro-european sunt pilonii noștri. Nu vom renunța la principiile noastre. De aceea, trebuie să ne asumăm riscuri suplimentare și să ieșim din pozițiile noastre obișnuite”.

 

PAGINA ANTERIOARA