Absolventă a Facultății de Drept din București, Andra Mălina Stroe a obținut cea mai mare notă la admiterea în Institutul Național de Magistratură. Tânăra dorește să îmbrățișeze cariera de judecător, la care visează încă din adolescență. Pentru a fi judecător, tânăra spune că s-a pregătit încă din primul an de facultate. Tânăra susține că rețeta succesului, în cazul său, a fost să se pregătească în mod constant, zi de zi, de la început, până la finalul studiilor.
Andra Mălina Stroe a reușit să intre la Institutul Național al Magistraturii cu cea mai mare notă, 9,16, la care s-a adăugat și un 10 pe care l-a primit la interviu. Ea a obținut notele 8,90 la testul grilă și 9,43 la proba scrisă, iar acum se pregătește pentru o carieră în justiție.
Tânăra, absolventă a Facultății de Drept a Universității București susține că-și dorește să îmbrățișeze cariera de judecător, care o atrage mai mult decât cea de procuror.
„Judecător! (cariera pe care vrea să o îmbrățișeze – n. red.) În primul rând datorită fascinației mele pentru dreptul civil, care se învață «sub beneficiu de inventar» și e un teritoriu al descoperirii și redescoperirii continue. În al doilea rând, grație procesului decizional – mă încântă dezideratul de a ajunge la adevăr prin intermediul studiului dosarului, al doctrinei și prin raportare la lege, asamblând acest puzzle din care transpare adevărul judiciar, mai degrabă decât partea investigativă (nu voi nega, însă, Sherlock Holmes este unul dinte pesonajele mele preferate, așa că încerc să evit afirmațiile tranșante)”, a spus Andra Mălina Stroe.
Așteptările de la un magistrat
Deși este la început, tânăra are opinii foarte clare cu privire la așteptările pe care le are societatea de la un magistrat, atât în exercitarea profesiunii, cât și în viața personală. Andra Mălina Stroe vorbește despre înaltă ținută profesională, responsabilitate, modestie, echilibru și integritate.
„Cu toții cred că avem un set de așteptări de la conduit unui magistrat, atât în timpul exercități profesiei sale, cât și în viața personală, pentru că un magistrat nu se «derobează» când părăsește instanța. Ar fi multe lucruri de spus, dar primele elemente care mi se conturează ar fi o înaltă ținută profesională (nu poți suplini lipsa de cunoștințe, nu poți face denegare de dreptate), responsabilitatate, modestia, echilibrul și integritatea, precum și ancorarea în realitatea socială, cum menționam anterior. Desigur ar fi vorba și despre înțelepciune în vederea decodificării spiritului legii, dar pentru dobândirea acestei calități este necesară trecerea timpului (experiența)”, a mai arătat Andra Mălina Stroe, conform clujust.ro.
Momentul în care a decis să devină magistrat
Tot în acest context, tânăra a vorbit despre momentul în care a ales să devină judecător, la 13 ani, dar și despre eforturile pe care le-a făcut, din facultate, pentru a-și atinge obiectivul. Ea a arătat care au fost secretele sale, cum a reușit să se pregătească astfel încât să atingă performanța de a fi admisă prima la INM.
„Deși mi-am dorit să fiu magistrat de la o vârstă foarte fragedă, nu m-am așteptat și, cu atât mai mult, nu mi-am stabilit ca deziderat să fiu admisă printre primii. Am fost foarte emoționată la afișarea rezultatelor, nu datorită poziției în clasament, ci pentru că am simțit o consfințire a muncii mele, depuse din anul întâi de facultate până în prezent”, a precizat tânăra.
Cum a decurs procesul de învățare
Ea a subliniat că a început să se pregătească încă din prima săptămână de facultate deoarece a considerat că este mai eficient să muncești constant, zi de zi, decât în salturi. Mălina Stroe precizează că este alegerea ei și că nu este singura rețetă de pregătire care asigură un succes.
„Pregătirea mea pentru proba scrisă a început în prima săptămână din anul întâi de facultate. (…) Nu o să ascund, însă, că a învăța constant, în timpul facultății reduce semnificativ presiunea din anul 4 în care să asimilezi informații din patru materii, pentru prima dată, la un nivel extrem de ridicat este o muncă herculiană. În anul întîi am decis astel că nu doresc să-mi testez abilitățile de eroină, ci să aleg drumul omului de rând. (…)
În concluzie, nu cred că există o metodă standard, experiențele fiecăruia diferă semnificativ, dar abordarea mea a funcționat pentru mine, prin constanță, efort susținutși, mai presus de toate, elementul X: pasiunea pentru Drept. Fără a fi îndrăgostită de studiu, atât de drept cât și de procesul de învățare în sine, axat pe curiozitate față de obiectul său și pe dorința de a ști cât mai multe, de a-mi adresa cît mai multe întrebări și a face conexiuni între ce învățam și ce cunoșteam deja, mai degrabă decât pe rezultat în sine, nu cred că aș fi ajuns prea departe”, a concluzionat Andra Mălina Stroe.