Tânăra care a rezistat pe cont propriu în jungla Amazonului, după ce „a picat” din cer

Întâmplarea lui Juliane Koepcke, din 1971, va rămâne mereu un mister. După ce s-a părbușit de la o altitudine de 3.000 de metri, experta în mamifere a supraviețuit vreme de 11 zile, de una singură, în jungla Amazoniană.

Născută în anul 1954, în Lima (Peru), din părinți germani, Hans-Wilhelm Koepcke și Maria Koepcke, care lucrau la Muzeul de Istorie Naturală din capitala peruviană, Juliane a fost imediat vrăjită de acest domeniu. Pe când avea vârsta de 14 ani, ea devenit „un copil al junglei”, după ce părinții ei au părăsit Lima pentru a locui în tabăra de cercetare biologică Panguana, în jungla Amazonului, cunoscută și ca Pădurea Amazoniană.

În sălbăticie, Juliane a învățat numeroase tehnici de supraviețuire, care, într-un final, i-au folosit în viață.

Avionul în care se afla cu mama sa, lovit de fulger

Nu putea rămâne la nesfârșit în Panguana, deoarece tânăra trebuia să susțină examenele de terminare a liceului la care era înscrisă în Lima. Maria, mama lui Juliane, lucra în Lima, atunci când tânăra era pe punctul de a absolvi liceul. Maria dorea să se întoarcă la Panguana pe 19 sau 20 decembrie 1971, dar Juliane și-a dorit să participe la ceremonia de absolvire din 23 decembrie. Maria a fost de acord ca Juliane să rămână mai mult timp și, în schimb, au programat un zbor în ajunul Crăciunului. Toate zborurile au fost rezervate, în afară de unul, cel cu Líneas Aéreas Nacionales S.A. (LANSA).

Aeronava comercială LANSA Lockheed L-188 Electra OB-R-941 a fost lovită de fulger în timpul zborului și s-a rupt în aer, pe când se afla la la o altitudine de 3.000 de metri. În momentul prăbușirii, Juliane, în vârstă de 15 ani, se afla încă prinsă cu centura în scaun. A scăpat impactului cu viață, suferind o ruptură de claviculă și alte câteva răni seriose la o mână și la un picior, iar ochiul său drept era umflat cât un măr.

Imediat după prăbușire, prioritatea ei era să-și găsească mama, care stătea chiar lângă ea, în avion, dar căutarea sa a fost în zadar. Ulterior, Juliane a aflat că mama sa a supraviețuit accidentului, dar a murit din cauza rănilor câteva zile mai târziu.

A mâncat doar dulciuri

Juliene a supraviețuit cu dulciurile pe care le-a găsit în locul prăbușirii și a mers în aval, cu apa până la genunchi, sperând să dea de civilizație, o tehnică pe care a învățat-o de la tatăl său. După zece zile de colindat prin jungla amzoniană, cu problemele pe care le avea din cauza prăbușirii, ea a găsit o barcă acostată lângă un mic adăpost. Și-a turnat benzina din rezervorul bărcii fix pe răni, ca să le curețe de viermi și a înnoptat în acel adăpost. „Am rămas acolo, dar am vrut să plec mai departe. Nu am luat barca, pentru că nu am vrut să o fur”, spunea Juliane Koepcke.

A doua zi dimineață, un grup mic de pescari locali au descoperit-o și au adus-o ea în satul lor. Imediat, un pilot local s-a oferit voluntar pentru a o conduce la un spital din Pucallpa, acolo unde s-a și regăsit cu tatăl ei.

După ce s-a recuperat, Juliene a ajutat echipele de căutare în ceea ce privește locul în care s-a prăbușit avionul, dar și la recuperarea cadavrelor victimelor. Trupul mamei sale a fost descoperit la 12 ianuarie 1972.

„Am avut coșmaruri ani de zile după accident. Pierderea mamei și a celorlalte persoane din avion tot îmi revin în minte. Faptul că am fost singurul supraviețuitor mă urmărește neîncetat. Așa va fi tot timpul”, mărturisea Juliene în 2010.

Decorată de Guvernul din Lima

În 1972, Juliene s-a urcat din nou în avion și s-a mutat în Germania. Ca și părinții ei, a studiat biologia la Universitatea din Kiel și a absolvit în 1980. Ea a primit un doctorat de la Universitatea Ludwig Maximilian din München și s-a întors în Peru pentru a efectua cercetări în mamografie, specializată în lilieci.

În prezent, are vârsta de 65 de ani și este cunoscută sub numele de Juliane Diller, după căsătorie. Lucrează ca bibliotecară la Colecția Zoologiei de Stat din Bavaria din München.

Autobiografia ei, „When I Fell From the Sky” (n. trad. - Când am căzut din cer), a fost lansată la 10 martie 2011 de Piper Verlag, pentru care a primit Premiul Corine Literatură în 2011. În 2019, guvernul de la Lima i-a acordat Ordinul de Merit pentru Servicii Distinse, în gradul de Mare Ofițer.