Evenimentul Zilei > International > Talibanii revendică un nou masacru în Afganistan
Talibanii revendică un nou masacru în Afganistan

Talibanii revendică un nou masacru în Afganistan

Talibanii dar și militanții ISIS sunt activi în provincia Nangarhar și lansează atacuri asupra forțelor de securitate.

Talibanii revendică un nou masacru în Afganistan. Cel puțin 14 militari și-au pierdut viața, sâmbătă, în urma unui atentat cu mașină-capcană la o bază din provincial Nangarhar. Acest nou masacru a fost revendicat de talibani.

Explozia din districtul Shirzad al provinciei a rănit alţi patru soldaţi, potrivit unui consilier local, Ajmal Omar. Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a indicat că, în 50 de soldaţi se numără printre morţi şi răniţi.

Atât insurgenții talibani, cât şi combatanții grupării teroriste Stat Islamic (ISIS) sunt activi în provincie. Ei lansează ocazional atacuri la scară largă sau redusă împotriva forţelor de securitate, scrie Agerpres.

În provincia centrală Wardak, ciocniri între poliţie şi miliţia unui comandant local au ucis şapte membri ai miliţiei. Informația a fost data vineri seară de către ministerul afgan de Interne.

Potrivit aceleiași surse, 68 de membri ai miliţiei care perturbau activităţile forţelor de ordine în districtul Behsood al provinciei au fost arestați.

Un parlamentar local din Wardak, Mahdi Rasikh, a contrazis însă ministerul de Interne. El a afirmat că poliţia a deschis focul la o demonstraţie paşnică în districtul Behsood. Cel puțin 11 persoane au fost ucise iar alte 20 rănite.

Potrivit lui Mahdi Rasikh, ciocnirile au izbucnit când şeful poliţiei a spus că va începe o operaţiune împotriva comandantului local, cunoscut ca Alipoor, din comunitatea etnică Hazara.

Pe de altă parte, în provincia Kandahar, la sud, o bombă plasată la marginea drumului a ucis trei civili în districtul Panjwaee.

Talibanii revendică un nou masacru în Afganistan. Atentatele vin pe fondul dezangajării militare a SUA în această țară

Fostul președinte Donald Trump a deschis calea unei dezangajări militare americane în Afganistan.

Trump invoca faptul că trebuie pus capăt „războaielor nesfârșite” și costisitoare ale SUA în unele teatre de luptă.

SUA și-au redus treptat prezența militară în ultimele zece luni. Până la punctul în care au existat de zece ori mai multe trupe în Washington, la învestirea lui Joe Biden, decât în ​​Afganistan.

La 15 ianuarie, contingentul american în Afganistan număra doar 2.500 de militari.

 

Foto: Facebook